Efter seksuel krænkelsessag: Kulturministeriet giver løftet pegefinger til musikkonservatorium

20220521-120025-L-7008x4672ma
To studerende på Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) havde i 2016 klaget til skolens ledelse over en undervisers krænkende adfærd, men ledelsen undlod ifølge Kulturministeriet at give de involverede en tilbagemelding på klagen.  Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Syddansk Musikkonservatorium handlede i strid med forvaltningsloven, da den ikke behandlede en klage over medarbejders seksuelt grænseoverskridende adfærd korrekt.

Det var ifølge Kulturministeriet i strid med forvaltningsloven, da Syddansk Musikkonservatorium ikke behandlede en klage over en undervisers grænseoverskridende adfærd korrekt. 

Det skriver Politiken.

To studerende på Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) havde i 2016 klaget til skolens ledelse over underviserens krænkende adfærd, hvorefter ledelsen ifølge Kulturministeriet helt undlod at give de involverede en tilbagemelding på klagen. 

»Ledelsen (...) burde have udvist større opmærksomhed på jeres behov for en tilbagemelding og på den vejledningspligt, som konservatoriet i medfør af forvaltningslovens paragraf 7 er underlagt«, står der ifølge Politiken i afgørelsen fra Kulturministeriet.

Underviser fyret i 2020

Politiken skrev i 2020 første gang om underviseren, efter at han var blevet opsagt fra SDMK som følge af en anklage om et seksuelt overgreb begået mod en kvindelig studerende. 

Det skete altså fire år, efter at de to studerende - en mand og en kvinde - havde klaget til skolen over den samme underviser. 

De klagede over, at underviseren havde instrueret dem i en grænseoverskridende koreografi, som de oplevede som at være "med i en pornofilm". Ifølge Politiken skulle de to stå i seksuelt ladede stillinger, mens underviseren fotograferede og filmede dem. Da de spurgte, hvad optagelserne skulle bruges til, svarede han ikke eller talte udenom, fortæller de.

Da underviseren blev afskediget i 2020, fik det den kvindelige studerende, der havde klaget til konservatoriets ledelse i 2016, til at klage til Kulturministeriet over ledelsens håndtering af sagen. 

Ifølge hende kunne det seksuelle overgreb mod den kvindelige studerende formentlig være blevet undgået, hvis ledelsen havde håndteret klagen på en anden måde i 2016. 

Politiken har spurgt rektor ved Syddansk Musikkonservatorium Claus Skjold Larsen om, hvilke konsekvenser kritikken fra Kulturministeriet har haft. Det har han ikke ønsket at oplyse, men skriver til avisen at skolen tager eventuel kritik til sig og vil rette op på eventuelle fejl og mangler.

Claus Skjold Larsen, der har været rektor siden 2012, oplyser desuden, at konservatoriet i 2018 indførte en politik mod krænkende adfærd og reviderede klagevejledningen.

GDPR