En halv million kroner er forsvundet: Nu lægger museum sag an mod kunstner

haaning
Da kunstmuseet modtog Jens Haanings bidrag til en udstilling om det moderne arbejdsliv, manglede der 532.549 kroner. Nu har museet lagt sag an. Foto: Foto: Henning Bagger/Scanpix)
I efteråret tog billedkunstner Jens Haaning 532.549 kroner, som kunstmuseet Kunsten i Aalborg havde stillet til rådighed for ham. Nu sagsøges han af museet.

Da Kunstmuseet Kunsten i Aalborg modtog billedkunstneren Jens Haanings bidrag til udstillingen ‘Work it out’ om det moderne arbejdsliv, manglede der pengesedler for 532.549 kroner.

Pengene var et lån fra museet til Haaning, til brug for hans værk ‘An Average’.

Museet havde givet Haaning en frist til 16. januar til at tilbagebetale pengene, men det er ikke sket.

Det får nu museet til at anlægge et civilt søgsmål mod Jens Haaning med krav om at få pengene tilbagebetalt.

‘Er der grænser for vores arbejdsliv?’

Udstillingen ‘Work it Out’ kredsede om det moderne arbejdsliv og bestod af bidrag fra en række vægtige danske kunstnere.

Udstillingen blev præsenteret med følgende tekst: “Hvad er et arbejde egentlig, og hvorfor arbejder vi? Er der grænser for vores arbejdsliv? Kan vi i fremtiden skabe et mere bæredygtigt arbejdsliv for individ og samfund? Og hvordan kan kunsten og kunstmuseet skabe rammerne for nytænkning af fremtidens arbejdsliv?”

LÆS OGSÅ: Ny musikforestilling: Med Britney Spears til kamp mod arbejdsmarkedet

Jens Haaning havde til udstillingen indvilget i at genskabe værket ‘An Average’, der illustrerer gennemsnitslønninger i Danmark og Østrig i form af pengesedler - i henholdsvis kroner og euro - monteret bag glas og ramme.

Men i stedet for ‘An Average’ modtog museet i stedet værket ‘Take the Money and Run’, der består af tomme rammer. Det nye værk blev i stedet udstillet.

Siden har de for i alt 532.549 kroner pengesedler været borte som dug for solen. 

Jeg opfordrer andre mennesker, som har lige så kummerlige arbejdsforhold som mig, til at gøre det samme
Jens Haaning, billedkunstner

Historien om værket ‘An Average’, der blev til værket ‘Take the Money and Run’, er siden gået jorden rundt, og Jens Haaning er blandt andet blev interviewet af amerikanske CNN.

‘ Tag af kassen, og stik af’

Jens Haaning fortalte dengang, at det nye værk var en protest mod museets aflønning af hans arbejde. 

Ifølge Haaning ville han, når omkostningerne var trukket fra honoraret, ende med at skulle betale penge af egen lomme for at udstille.

I blandt andet P1 Morgen gjorde Haaning sin handling og sit værk til en principiel sag, der handlede om arbejdsvilkår.

LÆS OGSÅ: Dimittender fra kunstskolerne bliver i branchen

- Jeg opfordrer andre mennesker, som har lige så kummerlige arbejdsforhold som mig, til at gøre det samme. Hvis de sidder på et eller andet lortejob og ikke får penge og faktisk bliver bedt om at give penge for at gå på arbejde, så tag af kassen og stik af. Det er en generel opfordring, sagde Jens Haaning i et interview i P1 Morgen.

Museet står på sin side fast på, at Haaning havde accepteret den økonomiske ramme om samarbejdet.

Museumsdirektør Lasse Andersson fortæller til Ritzau, at museet har valgt ikke at politianmelde Jens Haaning for at undgå at eskalere sagen yderligere.

GDPR