Læger støtter sygeplejersker med underskriftsindsamling: - En fælles kamp for alle ansatte i sundhedsvæsnet
'Sygeplejerskernes kamp for ligeløn og bedre arbejdsvilkår er en fælles kamp for alle ansatte i sundhedsvæsnet'.
Sådan lyder det i en underskriftsindsamling, hvor læger med deres underskrift kan vise, at de bakker sygeplejerskerne op.
LÆS OGSÅ: Regions H's politikere til regeringen: Send flere lønkroner til sygeplejersker og jordemødre
Ulrich Fredberg, der er overlæge ved både Hjørring og Bispebjerg Hospital samt adjungeret professor på Odense Universitetshospital, står sammen med to lægekollegaer bag underskriftsindsamlingen. Den er målrettet læger, der vil anerkende og vise deres støtte til sygeplejerskernes kamp for ligeløn og bedre arbejdsvilkår.
- Sygeplejerskerne er helt berettiget frustreret over arbejdsforholdene på sygehusene. De kæmper for deres arbejdssituation, og det er sådan set en fælles kamp for hele hospitalsvæsnet. Og selvom vi som læger får mere i løn end sygeplejerskerne, så ændrer det ikke på, at det grundlæggende er galt med arbejdsmiljøet, og det er vi fuldstændig enige i. Vi har kun en interesse, og det er, at det bliver bedre, siger Ulrich Fredberg og understreger, at det også gælder jordemødre, laboranter og alle faggrupper, der arbejder i sundhedsvæsnet.
Det er imponerende, at sygeplejerskerne er blevet ved med at kæmpe for det her lang tid efter, at mange andre ville have bukket nakken
Ulrich Fredberg, overlæge ved Hjørring og Bispebjerg Hospital samt adjungeret professor på Odense Universitetshospital
I underskriftsindsamlingen opfordrer de andre læger til at skrive under, hvis de også oplever, at sygeplejerskerne går forrest, når der er pres på i hverdagen. Det har 260 indtil videre gjort to døgn efter, at underskriftsindsamlingen blev lagt online.
Imponerende kamp
Sygeplejerskerne er frustrerede over deres løn, og i midten af juni stemte de stemte nej til et forslag om en ny overenskomst. En ti uger lang strejke sluttede i august, da Folketinget vedtog et indgreb, men gennem de seneste uger har sygeplejersker landet over nedlagt arbejdet i en time af gangen.
LÆS OGSÅ: Frustrerede sygeplejersker fortsætter protester
- Det er imponerende, at sygeplejerskerne er blevet ved med at kæmpe for det her lang tid efter, at mange andre ville have bukket nakken. De kæmper den samme kamp for os allesammen, for der er ingen tvivl om, at arbejdsmiljøet i sundhedsvæsnet er blevet dårligere de seneste år, fordi der er blevet mere og mere travlt. Der er et væld af besparelser og rationaliseringer og der kommer hele tiden nye registreringer og kontrollerer, siger Ulrich Fredberg.
Han mener, at sygeplejerskernes lønkamp hænger uløseligt sammen med kampen for et bedre arbejdsmiljø.
- De får ikke bedre arbejdsmiljø, hvis de går og føler, at de får en løn, der er tilrettelagt i 1969 efter forældede beslutninger, så selvfølgelig skal de have en ordentligt startløn som alle andre, siger overlægen med henvisning til, at sygeplejerskernes løn med Tjenestemandsreformen fra 1969 blev fastsat lavt i hierarkiet sammen med en række andre kvindedominerede fag i forhold til mere mandsdominerede fag.
Afviser valgstunt
Ulrich Fredberg, der også er medlem af regionsrådet i Region Midtjylland for Venstre, afviser, at underskriftsindsamlingen er et stunt, der skal sikre ham flere stemmer ved valget i november.
- Det her er noget, jeg har kæmpet for i lang tid. Og det er også derfor, vi først har sat fristen for, hvornår underskriftsindsamlingen slutter den 1. december, så det ikke skal være afviklet inden valget, siger han.
Planen er, at underskrifterne afleveres til Dansk Sygeplejeråd og regionernes forhandlere, når kalenderen runder 1. december 2021.
- Vi vil skabe en politisk opmærksomhed, som gør, at man politisk set forhåbentlig begynder at prioritere det anderledes. Vi er ikke imponerede over den måde, regionerne behandlede sygeplejerskerne på. Forhandlerne var tæt på at tangere det arrogante i deres måde at sige, at der ikke var mere at forhandle om, og administrationen skød skylden for alle problemer på sygeplejerskernes strejke, selvom det er problemer, man kunne have forudset i flere år, siger Ulrich Fredberg og understreger, at han som regionspolitiker også selv bærer en del af ansvaret.
- Det, jeg håber på, er, at vi råber så højt, at mange begynder at se, at det her er noget, vi er nødt til at gøre noget ved, fordi det er væsentligere end mange af de andre ting, vi beskæftiger os med, og derfor skal det prioriteres langt højere, siger Ulrich Fredberg.