Det offentlige svigter på mål om lærepladser

20151120-164122-3-1920x1280ma
Det bliver overladt til de private virksomheder at uddanne eksempel elektrikere og industriteknikere, selvom mange offentlige arbejdspladser har faglærte ansat, som kunne oplære lærlinge inden for området, mener Ole Heinager, direktør hos Next Uddannelse København og formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier/Lederne. (Arkivfoto) Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Der ville ikke være et problem med mangel på lærepladser, hvis det offentlige var lige så gode til at uddanne faglærte som virksomhederne, lyder kritikken.

Det er det offentlige, der svigter, når det gælder ansættelsen af lærlinge og uddannelsen af næste generation af faglærte.

Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Børsen.

- Hvis den offentlige sektor tog sin del af ansvaret med at uddanne næste generation af faglærte, så ville vi ikke have en udfordring med mangel på lærepladser i Danmark, siger Ole Heinager, direktør hos Next Uddannelse København og formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier/Lederne, til Børsen.

Det er ellers ofte de private arbejdsgivere, der står for skud og bliver kritiseret for ikke at tage nok lærlinge.

Men tallene fra DA viser, at der faktisk er indgået 4.276 flere aftaler i 2021 end i 2016 med private virksomheder eller virksomheder med ukendt sektor. Omvendt har den offentlige sektor indgået 132 færre praktikpladsaftaler i 2021 end i 2016.

Ifølge Ole Heinager er problemet, at det offentlige fokuserer meget snævert på kerneområderne inden for sundheds- og omsorgsområdet. I stedet bliver det overladt til de private virksomheder at uddanne eksempel elektrikere og industriteknikere, selvom mange offentlige arbejdspladser har faglærte ansat, som kunne oplære lærlinge inden for området. Han peger på, at det offentlige i stedet "stjæler" rigtig mange af dem, der er uddannet på det private arbejdsmarked.

Børsen har forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men det har ikke været muligt.

GDPR