Firmaer skriger efter arbejdskraft - men lærlinge mangler lærepladser

20130315-124908-9-1920x1280we__1_
AE har lavet fremskrivninger, der viser, at der vil komme til at mangle omkring 99.000 faglærte i 2030. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at arbejdsgiverne bør tage et ansvar for at få uddannet den arbejdskraft, de har brug for.

8.500 elever på landets erhvervsskoler må kigge langt efter en læreplads.

Dermed er niveauet det samme som for to år siden, selvom dansk økonomi i mellemtiden er kommet gevaldigt op i omdrejninger med en høj beskæftigelse og lav ledighed. Det skriver Politiken.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener man, at arbejdsgiverne bør tage et større ansvar for at få uddannet de unge og den arbejdskraft, de får brug for fremover.

Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker og projektchef i AE, siger til Politiken, at "det klinger hult, når virksomhederne siger, de mangler arbejdskraft og samtidig ikke tager imod den arbejdskraft, som lærlinge repræsenterer".

Og problemet vil ikke blive mindre. AE har lavet fremskrivninger, der viser, at der vil komme til at mangle omkring 99.000 faglærte i 2030.

Claus Rosenkrands Olsen, der er uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv, mener, at der er nuancer og peger på, at det er afgørende, hvilke tal man lægger vægt på. Han peger blandt andet på, at antallet af elever med en uddannelsesaftale er steget med 4 procent fra 2020 til 2021, mens antallet af elever i skolepraktik er faldet med 14 procent i samme periode.

- Der er selvfølgelig elever, som mangler en praktikplads. Det er der ikke tvivl om. Men praktikpladsmangel er ikke ny problemstilling. Det har vi diskuteret i 30 år, og det hænger jo sammen med, at vi ikke har fundet det columbusæg, som løser den her udfordring. Derfor laver vi også løbende trepartsforhandlinger. Men det her er komplekst, siger han til Politiken.

GDPR