Corona kan få store konsekvenser for langtidssyges job-chancer: 'Det skriger til himlen'

FotoBenteJ__ger--57_arbejdsl__s-mand__1_
Jo længere tid man har været væk fra arbejdsmarkedet, desto sværere bliver det at vende tilbage. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
14. jun. 2021 08.05
Langtidssygemeldte kan risikere at ende på permanent offentlig forsørgelse, fordi de ikke er blevet sendt i jobafklaring under corona-nedlukningen, advarer eksperter og KL.

Godt 20.000 sygemeldte danskere er ikke blevet sendt i jobafklaring, siden landet blev lukket ned i marts sidste år.

Det vurderer forsikringsselskabet Velliv over for Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Se listen over top og bund: Disse kommuner er danmarksmestre i beskæftigelse

Jobafklaringsindsatsen blev ligesom meget andet sat på hold, da corona lammede landet. Men det kan få store konsekvenser for de langtidssygemeldte, der kan risikere at ende på permanent offentlig forsørgelse. 

- Et langt fravær fra jobmarkedet bliver som et negativt stempel i forhold til at finde et nyt job, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard til Jyllands-Posten.

Og samme melding kommer fra seniorforsker Frederik Thuesen fra forsknings- og analysecentret VIVE.

Vellivs adm. direktør Steen Michael Erichsen siger til Jyllands-Posten, at det 'skriger det til himlen', hvis langtidssyge ikke får hjælp i tide i en tid med mangel på arbejdskraft. Forsikringsselskabet opfordrer derfor sammen med fagforeningen FOA politikerne til at lave en genopretningsplan for jobafklaring.

Formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), siger til  Jyllands-Posten, at han ikke tør garantere, at ingen unødigt ender på permanent offentlig forsørgelse, og han understreger, at der er behov for en intensiv indsats.