Små kommuner støvsuget for ledige: Socialdemokratisk borgmester ønsker lavere beløbsgrænse
Man skal kigge langt efter ledige i mange mindre kommuner.
I en række kommuner uden for de store byer er manglen på arbejdskraft nemlig så stor, at a-kasserne ikke har flere ledige tilbage at tage af. Det skriver Jyllands-Posten.
LÆS OGSÅ: Kommune fik halveret antallet af kontanthjælpsmodtagere med særlig model
I alt er det sådan i 15 kommuner, at ledigheden i 10 a-kasser eller mere er under 2 procent, viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Det vil ifølge gængse økonomiske definitioner sige, at der ikke er flere ledige at tage af, fordi der altid vil være nogle, der er på vej fra et job til et andet og derfor er på dagpenge i en kort periode.
I Holstebro opfordrer byens socialdemokratiske borgmester H.C. Østerby - stik imod partilinjen - regeringen til at sænke den såkaldte beløbsgrænse, der giver udlændinge fra lande uden for EU adgang til at arbejde i Danmark, hvis de tjener over 445.000 kroner om året. I kommunen er ledigheden nemlig under de 2 procent i 13 af 22 a-kasser.
- Vi kommer til at forholde os til, hvordan vi kan tiltrække mere arbejdskraft fra udlandet, og til, om vi skal flytte fokus fra fx Polen til Bulgarien, fordi det går bedre i Polen. Og så bliver vi også nødt til at ændre på beløbsgrænsen. De virksomheder, der står og mangler folk, giver jo en overenskomstmæssig løn, siger H.C. Østerby til Jyllands-Posten.
Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) afviser over for Jyllands-Posten, at en lavere beløbsgrænse er løsningen.
- Vi har en unik mulighed – ja, nærmest en pligt – til at udnytte det økonomiske opsving til at få flere med ind i det arbejdende fællesskab. Ikke blot at importere billigere arbejdskraft, siger han til avisen.