Ledigheden når markant milepæl: - En unik situation

20200702-180747-A-1920x1281we
Der bliver færre og færre kunder i butikken i jobcentrene. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
September bød igen på et mærkbart fald i antallet af ledige i Danmark, og antallet af ledige er nu nede på fem cifre for første gang i et årti.

Opsvinget efter covid-19-restriktionernes ophør fortsatte i september med at sende antallet af ledige i Danmark ned.

Det viser friske tal fra Danmarks Statistik fredag.

Antallet af ledige faldt med 5400 til 94.600 i forhold til måneden før.

Stor milepæl

Ikke blot betyder det, at antallet af ledige er under 100.000 for første gang i et årti.

Med en ledighedsprocent på 3,3 betyder det også, at antallet af ledige ikke har været lavere siden 2009 - året, hvor finanskrisen hærgede, hvor Michael Jackson døde, og hvor Anders Fogh Rasmussen blev generalsekretær i Nato.

Vi står lige nu i en unik situation, hvor vi har alle muligheder for at få flere ledige i job. Det har vi alle en forpligtelse til bliver en realitet. 
Mattias Tesfaye (S), fungerende beskæftigelsesminister

- Den markante ledighedsnedgang er kommet på baggrund af, at dansk økonomi i bund og grund har det godt og er solid trods en tung krise forbundet med coronapandemien.

- Særligt forbrugerne har en stor betydning for den stærke økonomi og høje økonomiske vækst, skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar.

10.000 færre på dagpenge

Faldet i ledigheden var i september ifølge Danmarks Statistik ikke bare bredt fordelt over alle aldersgrupper, men også geografisk. Alle landsdele oplevede faldende ledighed.

LÆS OGSÅ: Manglen på hænder i virksomheder sætter rekord

Ledigheden bliver målt på det registrerede antal ledige. Og her viser tallene, at antallet af dagpengemodtagere er faldet med næsten 10.000 siden juni til 72.400, mens antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet med næsten 2000 til 10.100.

I Sydbank forventer cheføkonom Søren Kristensen, at antallet af ledige vil blive endnu mindre.

- Hvis vi kigger lidt frem, kan der komme skvulp, da flere midlertidige ansættelser i forbindelse med pandemien, eksempelvis poderne, skal ud og finde beskæftigelse andre steder.

- Overordnet set forventer vi dog, at det bare vil være bump på vejen i retning mod en endnu lavere arbejdsløshed, skriver han.

FH: Det gavner dem på kanten af arbejdsmarkedet

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) fejrer man det fortsatte fald, som giver mulighed for at få flere af de ledige, der er på kanten af arbejdsmarkedet i job. Det kan være langtidsledige, seniorer eller andre, der normalt kan have svært ved at finde arbejde.

- Det er nemlig i sådanne tider, at der er rigtig gode mulighed for, at endnu flere kan få foden indenfor på arbejdsmarkedet, siger økonom i FH Mette Hørdum Larsen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Debatten om manglende arbejdskraft mangler nuancering

Hun understreger, at vi med fortsat fokus på opkvalificering kan få endnu flere ledige sluset ind på arbejdsmarkdet i de sektorer, der har svært ved at finde den rigtige arbejdskraft.

- Vi skal gribe opsvingets gyldne mulighed og sørge for, at vi får flere med i arbejdsfællesskabet. Det vil ikke alene gavne den enkelte, som får en mere varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil også styrke dansk økonomi på sigt, siger Mette Hørdum Larsen.

Minister: En unik situation

Også fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) noterer sig tallene med stor tilfredshed:

- Det understreger endnu en gang, at vi som nation er på rette kurs efter corona. Det er selvfølgelig en stor gevinst for samfundet, men jeg er mindst lige så glad på vegne af de mange, der nu er blevet en del af det arbejdende fællesskab, lyder det fra ham i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: 800 svenske ledige skal på speeddate med københavnske arbejdspladser

Ligesom Mette Hørdum Larsen mener han, at vi skal gribe chancen for at fokusere på de grupper, der stadig har svært ved at komme i arbejde.

- Vi står lige nu i en unik situation, hvor vi har alle muligheder for at få flere ledige i job. Det har vi alle en forpligtelse til bliver en realitet. 

GDPR