Lizette Risgaard til arbejdsgivere: I skylder flere praktikpladser

20200605-201758-L-1920x1187we
- Hvis man ser på situationen med praktikpladser er der samlet set behov for, at virksomhederne tager langt større ansvar, siger FH-formand Lizette Risgaard. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation vil have arbejdsgiverne til at tage et større ansvar for at sikre mere arbejdskraft ved at oprette langt flere praktikpladser.

Arbejdsgiverne bør tage større ansvar i kampen for at skaffe mere arbejdskraft ved at ansætte flere lærlinge.

Sådan lyder det nu fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, i Berlingske.

LÆS OGSÅ: Vi har brug for udenlandsk arbejdskraft nu - hvad er vi så bange for?

- Hvis man ser på situationen med praktikpladser er der samlet set behov for, at virksomhederne tager langt større ansvar. Det er rigtigt, at arbejdsgiverne har taget flere lærlinge og elever i det seneste år, men det er nogle få brancher, der trækker læsset – især byggeriet, siger formanden for FH, Lizette Risgaard, til Berlingske.

I en trepartsaftale i 2016 gav fagbevægelsen og arbejdsgiverne hånd på, at der skulle oprettes 10.000 ekstra praktikpladser i 2025. Tal fra Undervisningsministeriet viser, at man i 2020 havde oprettet 3.870 flere lærepladser end i 2016.

Og det er bekymrende, at der fortsat er lang vej til målet om de mange ekstra praktikpladser, mener Lizette Risgaard, der peger på, at virksomheder i industrien blandt andre bør overveje at tage flere lærlinge.

Dansk Arbejdsgiverforening afviser kritikken fra fagbevægelsen. Her mener man, at problemet ligger et helt andet sted.

- Det største problem er, at virksomhederne her og nu akut mangler medarbejdere. Samtidig er der for få, der vælger en erhvervsuddannelse. Jeg er glad for, at FH anerkender det rekordhøje antal lærepladser, der bliver indgået – i 2021 er der oprettet endnu flere nye praktikpladsaftaler end i 2020 og i de foregående år. Desværre er det kun de private virksomheder, der har formået at løfte området. Den offentlige sektor har ikke rokket sig af pletten siden 2018, siger DA's administrerende direktør, Jacob Holbraad, til Berlingske.

GDPR