Madsen ovenpå hård uge for regeringen: - Himmelråbende dumt

20211109-221412-L-1920x1280we
Regeringen har været i krisemodus i denne uge. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Det kunne kun blive weekend for langsomt for Mette Frederiksen efter en uge med sygeplejerske-bommert, radikale skilsmissetanker og fornyet fokus på minksagen.

- Der er et maksime i politik om, at godt bliver bedre, og dårligt bliver værre. Lige nu er det dårligt for regeringen, og det kommer til at blive værre.

Sådan opsummerer A4's chefredaktør, Kristian Madsen, den forgangne uge, hvor der ikke har været meget at juble over på regeringskontorerne.

LÆS OGSÅ: Analyse: Statsministeren har uforvarende givet sygeplejerskerne momentum

I den seneste udgave af den politiske podcast 'Madsen & Reimer Bo' gennemgår han sammen med sin medvært tre elendige sager for Mette Frederiksen og co.

Sygeplejerske-selvmålet

Det begyndte i mandags, da regeringen havde indkaldt til pressemøde om den forværrede corona-situation. Her kastede statsministeren sig ud i en opfordring til landets sygeplejersker om, at de "igen må yde en ekstra indsats", og det faldt mildt sagt ikke i god jord.

- Det fik dem fuldstændig op i det røde felt, og det underlige er, hvorfor Mette Frederiksen gør det her. Det er som om , hun tror, hun har en magisk evne til, at når det er hende, der taler til folk, så bliver de ikke vrede. Men sådan gik det i den grad ikke, siger Kristian Madsen.

Vi skulle jo have diskuteret velfærdsloven nu, og de borgerlige skulle angribes, fordi de ikke vil være med til at sikre velfærden. Men ingen taler om det. Det politiske er for nuværende tabt for regeringen
Kristian Madsen, chefredaktør, A4

Faktisk var raseriet så voldsomt, at statsministeren måtte indkalde Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, til et møde på Slotsholmen tirsdag aften.

- Da jeg så den indkaldelse, tænkte jeg "okay, hvad har de så med? Har de mon fundet en pulje?", fortæller Kristian Madsen.

LÆS OGSÅ: Mona Striib advarer mod corona-lønløft kun til sygeplejersker: 'Det bliver tredje verdenskrig'

Men det havde regeringen ikke. I stedet kunne DSR-formanden gå direkte ud til tv-kameraerne og fastslå, at der ikke havde været en eneste konkret krone eller garanti fra statsministeren.

- Det er himmelråbende dumt gjort af regeringen. Den her diskussion var fint parkeret i en lønkomité, og nu åbner de den selv igen, og så eksploderer den helt forventligt lige i fjæset på dem. Og så lige før et valg. Der er ingen tvivl om, at Anders Kühnau og alle de andre socialdemokrater i regionerne er rasende på regeringen lige nu, fastslår chefredaktøren.

Grete Christensen var ikke sen til at udnytte det rampelys, hun fik foræret af statsministeren. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De rasende radikale

Efter en bommert på pressemødet mandag og en bommert tirsdag for at forsøge at redde bommerten fra mandag, så kunne regeringen vel i det mindste se frem til en rolig onsdag?

Vi må konstatere, at det er gået fra, at vi kiggede ind i verdens kedeligste valg til, at det nu ligner et vildt drama
Kristian Madsen, chefredaktør, A4

Ikke ligefrem. De radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, benyttede nemlig dagen til at udtrykke sin store frustration over regeringens "magtfuldkommenhed", og hun nævnte endda muligheden for, at et brud med den socialdemokratiske etpartiregering kunne være under opsejling. En udmelding, der ligger i tråd med Kristian Madsens indtryk af stemningen hos støttepartiet.

- Når jeg taler med radikale, så er de rasende på den her regering. Hele Mette Frederiksens attitude, der opfattes som magtfuldkommen, det er for alvor noget, der gnider på de radikale på den helt forkerte måde, siger han.

LÆS OGSÅ: Trads: To faktorer presser Mette F på det værst tænkelige tidspunkt

Han ser den skarpe udmelding som markering af en ny strategi fra partiet, der forsøger at kæmpe sig ud af den fastslåste situation, det er havnet i. Flirterierne med blå blok er lagt på hylden, og i stedet vil partiet nu vise sig som en besværlig samarbejdspartner.

- Det her er irriterende for Mette Frederiksen, det er der ingen tvivl om. Det, de radikale siger her, er jo, at hvis man bare inviterer dem ind i regeringen, så skal de nok være søde. Men indtil da kommer de til at appellere til befolkingen og sige, at kuren mod den her socialdemokratiske magtfuldkommenhed, det er at få de pæne radikale med ind. Og der har de fat i den rigtige strategi, siger han.

Mink-Mogens vendte tilbage

Regeringens rædselsuge fik endnu et kapitel torsdag, hvor forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S) var i den varme stol i granskningskommissionens optrevling af minksagen.

Foruden en række forglemmelser og halvdårlige forklaringer kom der ikke noget enormt belastende for Mette Frederiksen ud af hans vidneudsagn, men afhøringen af en tidligere minister trak alligevel overskrifter alle steder og slog fast, at minksagen kommer til at fylde for regeringen længe endnu.

- Det er politisk forfærdeligt oveni alt det her med slettede sms'er. Vi skulle jo have diskuteret velfærdsloven nu, og de borgerlige skulle angribes, fordi de ikke vil være med til at sikre velfærden. Men ingen taler om det. Det politiske er for nuværende tabt for regeringen, siger Kristian Madsen.

LÆS OGSÅ: Regeringen må se langt efter flertal for velfærdslov

Og selvom den dårlige uge er ved at være slut for Mette Frederiksens tropper, så er den et symptom på en nedadgående kurve for socialdemokraterne, og jævnfør det maksime, der blev nævnt i starten af denne artikel, så ser den ud til at fortsætte og have konsekvenser langt ud i fremtiden.

- Jeg vil tro, at planen har været, at vi skulle til folketingsvalg i efteråret 2022, og hvis vi stadig diskuterer mink på det tidspunkt, så ser det sort ud for regeringen. Vi må konstatere, at det er gået fra, at vi kiggede ind i verdens kedeligste valg til, at det nu ligner et vildt drama, siger Kristian Madsen.

Du kan høre alle afsnit af 'Madsen & Reimer Bo' ganske gratis på Spotify og Apple Podcasts.

GDPR