Madsen: Timingen viser størrelsen på FE-skandale

20211112-131300-L-1920x1280we
Trine Bramsens beslutning i FE-sagen er blevet underkendt af undersøgelseskommission. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Forsvarsminister Trine Bramsen kom endnu en gang i defensiven i denne uge, da tre landsdommere pure frikendte fem medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste, hun havde hjemsendt.

Mandag var ikke kun en stor dag for landets Lucia-brude. Også den samlede danske nyhedsbranche havde sat en rød ring i kalenderen, da der for første gang i de fleste journalisters karrierer skulle afsiges dom i en rigsretssag.

Og mens alles øjne var rettet mod Eigtveds Pakhus, dumpede der en forsigtig mail fra Justitsministeriet ind i indbakkerne. "Undersøgelseskommissionen om FE har afgivet sin beretning", lød den tørre titel.

LÆS OGSÅ: Bramsen indkalder til dialog: Soldater og officerers kritik er ny for mig

Men historien bag er alt andet end tør. De tre dommere i kommissionen fastslår nemlig, at der ikke var skyggen af belæg for, at fem medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste i august sidste år blev sendt hjem.

- Det er jo et klassisk spin-trick at sende sådan noget ud på en dag, hvor det bliver overskygget af andre meganyheder. Det viser, hvor dårlig en sag, det her er, siger A4's chefredaktør, Kristian Madsen, i ugens udgave af podcasten 'Madsen & Reimer Bo'.

- Eddermame et nederlag

Det var en kæmpe historie for knap 16 måneder siden, da meddelelsen fra Forsvarsministeriet kom ud. "Tre chefer sendt hjem - efterretningstjeneste anklages for omfattende lovbrud og spionage" lød eksempelvis rubrikken på tv2.dk, og samtlige af landets nyhedsmedier fandt den gule farve frem.

Jeg kan ikke huske, at nogen før har truffet en så dramatisk beslutning, som så er blevet så entydigt underkendt af de jurister, man selv har sat til at undersøge den
Kristian Madsen, chefredaktør, A4

Baggrunden var, at en whistleblower havde gjort opmærksom på en række forhold i FE, herunder oplysninger om, at danske statsborgere var blevet indsamlet og videregivet. Bramsen satte dengang en undersøgelse i værk, og det er den, der nu pure frikender de personer, hun valgte at hjemsende øjeblikkeligt.

LÆS OGSÅ: Ansatte i Forsvaret langer ud efter minister: 'Har fuldstændig misforstået det hele'

- Det er eddermame et nederlag for Trine Bramsen, og jo også for Mette Frederiksen, som selvfølgelig har været inde over den her beslutning. Deres vurdering af sagens alvorsgrad bliver her tordnende underkendt, siger Kristian Madsen.

Også tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har været ude med kritik, da sagen ifølge ham har haft store konsekvenser for det danske forsvar, da de fjernede medarbejdere besad stor viden og erfaring. En kritik, som Kristian Madsen er enig i, selvom den altså kommer fra en oppositionspolitiker.

Hendes tillid internt i Forsvaret må være fuldstændig skamskudt ovenpå den her sag
Kristian Madsen, chefredaktør, A4

- Det er ikke bare en tilfældig vicevært på Kastellet, det her. Man fjerner hele ledelsen i FE, absolutte topfolk i den danske efterretningstjeneste. Jeg kan ikke huske, at nogen før har truffet en så dramatisk beslutning, som så er blevet så entydigt underkendt af de jurister, man selv har sat til at undersøge den, siger Kristian Madsen.

- Tillid må være skamskudt

Det er ikke første gang, Trine Bramsen får en dårlig sag på halsen. Så sent som i sommer kom hun i modvind for sin brug af et af forsvarets fartøjer til et socialdemokratisk arrangement på Ærø - et arrangement, der i øvrigt fandt sted, mens Kabul var ved at falde til Taliban.

Tidligere har også sager om hendes detailstyring af Forsvaret og af Forsvarets økonomi ført til kritik. Kristian Madsen tror dog heller ikke, at den seneste sag vil koste hende jobbet.

LÆS OGSÅ: Venstre vil løsrive Forsvarets ledelse: 'Tilliden til ministeren kan ligge på et meget, meget lille sted'

- Det er svært at se de radikale vælte hende. Men hendes tillid internt i Forsvaret må være fuldstændig skamskudt ovenpå den her sag, siger han.

Du kan lytte til 'Madsen & Reimer Bo' på blandt andet Spotify og iTunes.

GDPR