Potentiel bombe under #metoo-sager: Partier vil have lov eftertjekket

20191024-141250-2-1920x1280we__3_
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Dybt fortrolige oplysninger om krænkende oplevelser kan blive videregivet, selvom det er stik imod den krænkedes ønsker.

Det viser et eksempel, beskrevet i Berlingske, og nu vil flere partier have loven kigget efter i sømmene, skriver samme avis.

Sagen drejer sig om den 23-årige Line Andersen, der er medlem af De Konservative. Hun fortalte partiet om grænseoverskridende adfærd fra et mandligt medlem. Det blev understreget over for hende, at hun kunne fortælle om sine oplevelser i fortrolighed, og hun fik aldrig at vide, at manden kunne få oplysningerne udleveret. 

Det skete dog alligevel, da manden søgte indsigt i partiets oplysninger om ham med henvisning til reglerne om databeskyttelse. Han fik i den forbindelse Line Andersens referat udleveret. De Konservative oplyser til Berlingske, at partiet blot følger loven på området.

Henriette Laursen, direktør for organisationen Kvinfo, beteger over for Berlingske De Konservatives håndtering 'en bombe' under #metoo-bevægelsen.

Og flere flere partier vil nu have tjekket op på loven. 

- Det er i forvejen rigtig svært for kvinder at stå frem med sager, hvor de har oplevet sexisme, fordi de er bange for at blive udskammet. Det bliver ikke nemmere at få kvinder til at stå frem, hvis manden, de beretter om, kan få udleveret det, de har fortalt, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, til Berlingske.

Også Venstres retsordfører Preben Bang er klar til at se loven efter i sømmene. Han mener ikke, at det er sidste gang, at vi vil se eksempler på sager, der lander i krydsningsfeltet mellem whistleblowerordninger og gdpr-regler.

Det har ikke været muligt for Berlingske at be- eller afkræfte Line Andersens oplevelser. Manden afviser, at der er foregået grænseoverskridende adfærd.

GDPR