Ny aftale åbner for stort tillæg til sygeplejersker for ekstravagter

20210108-104258-L-1920x1277we
I efteråret afviste mange sygeplejersker at tage ekstravagter i forsøget på at udstille, hvor afhængige hospitalerne er af deres fleksibilitet. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
En aftale i Region Hovedstaden åbner for at sygeplejersker kan få løftet deres normale timeløn med 180 procent, hvis de tager ekstravagter.

Det kan give et ekstra plus på lønkontoen, hvis sygeplejersker i Region Hovedstaden er klar til at trække i kitlen på deres fridage. 

En såkaldt FEA-aftale om frivilligt ekstraarbejde, som nu er indgået mellem Region Hovedstaden og regionens sygeplejersker, betyder nemlig, at sygeplejerskerne kan honoreres med almindelig timeløn "tillagt 180 procent" ved ekstraarbejdet. Det skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: Analyse: Venstre-forslag om forårsmilliard til hospitalsansatte kan skabe nervøse trækninger i fagbevægelsen

Aftalen er indgået i forsøget på at få barberet de lange ventelister, der er opstået på bagkant af coronakrisen og sygeplejerskernes strejke i sommer, ned. Den har dog det store forbehold, at den skal tiltrædes lokalt af ledelsen og den lokale fællestillidsrepræsentant. Det betyder, at sygeplejerskerne stadig kan vælge ikke at gøre brug af den.

Dansk Sygeplejeråd, DSR, i Kreds Hovedstaden understreger samtidig over for Berlingske, at aftalen ikke ændrer kravet om at få hævet sygeplejeskernes grundløn. 

I efteråret afviste mange sygeplejersker at tage ekstravagter i forsøget på at udstille, hvor afhængige hospitalerne er af deres fleksibilitet.

Næstformand for DSR i Kreds Hovedstaden, Harun Demirtas, afviser dog, at den nye aftale er udtryk for, at konflikten med regionen er blødt op. Men det er nødvendigt at samarbejde om tillæg for at arbejde ekstra, mener han.

- Vi ved, at aftalen deler vandene. Nogle arbejder frivilligt ekstra af hensyn til kolleger og patienter, og mange får pålagt vagter, fordi der mangler sygeplejersker. Og hvis man alligevel ender med at få vagterne pålagt, kan man lige så godt give køb på sin fritid, når det passer i ens egen planlægning og til en højere betaling. Men det er et stort dilemma, siger Harun Demirtas til Berlingske.

Aftalen gælder kun frem til 30. april, og netop den korte løbetid får professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen til at tvivle på effekten. Hvis ventelisterne skal være nedbragt inden årets udgang, som regeringen og regionerne har aftalt, bør aftaler som denne som minimum vare året ud, påpeger professoren over for Berlingske.

GDPR