
Et stort flertal af lønmodtagerne på det private område har stemt ja til overenskomstaftalerne for de næste tre år.
Det viser resultatet af urafstemningen blandt mere end 600.000 lønmodtagere organiseret under Fagbevægelsens Hovedorganisation, der blev offentliggjort i dag kl. 12.
LÆS OGSÅ: Rekordmange fyret i byggeriet: 'Det går den helt forkerte vej'
I alt stemte 79,8 procent ja, mens 20,2 procent stemte nej.
Samtidig blev stemmeprocenten historisk høj, da 57,6 procent af de stemmeberettigede lønmodtagere valgte at afgive deres stemme.
- Jeg er meget tilfreds med, at lønmodtagerne har stemt ja til de klare forbedringer, der er opnået i OK20, siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.
Til sammenligning landede stemmeprocenten ved de seneste overenskomstaftaler i 2017 på 51,8. Det var dengang også historisk højt, men er altså blevet overgået i år.
- Det er utroligt positivt, at så mange lønmodtagere har valgt at bruge deres demokratiske ret til at stemme om deres løn- og arbejdsvilkår. Det er jo det, der er hele forudsætningen for, at den danske model fungerer. At ja-procenten samtidig blev så høj, gør jo bare glæden endnu større, siger Lizette Risgaard.
Stort ja i 3F, og endnu større i Dansk Metal
I 2017, hvor en massiv nej-kampagne med blandt andre medlemmer af 3F og andre fagforbund i spidsen satte sit præg på afstemningsresultatet, landede ja-procenten samlet set på 56,5 procent.
Det er der blevet vendt fuldstændigt op og ned på denne gang. Her har også medlemmerne af landet største fagforbund i stor stil stemt ja til de nye OK-aftaler.
Således har 68 procent af 3F's medlemmer på tværs af fagforbundets 5 grupper godkendt de nye aftaler.
Det glæder Mads Andersen, formand for 3F Industri, og manden, der sammen med Metal-formand Claus Jensen forhandlede det såkaldte gennembrudsforlig på minimallønsområdet på plads i regi af CO-industri:
- Jeg er rigtig glad for, at medlemmerne har stemt så massivt ja til deres nye overenskomst. Det betyder nemlig, at de er glade for de resultater, vi har forhandlet hjem. Vi har også knoklet for, at alle havde muligheden for at tage stilling på et oplyst grundlag. Det tyder alt på, at de har, siger Mads Andersen til Fagbladet 3F.
I 2017 stemte blot 40,1 procent af 3F's medlemmer ja.
I Dansk Metal er medlemmernes opbakning massiv til de nye overenskomster på det private område. Hele 91,6 pct. af de afgivne stemmer blev sat ud for et 'ja'. Det er en markant stigning på 20 procentpoint i forhold til for 3 år siden, da 71,2 procent sagde ja.
Hos formand Claus Jensen, der desuden er formand for CO-industri, som forhandler overenskomsten med DI på vegne af cirka 230.000 ansatte i industrien, er der stor tilfredshed med resultatet.
- Vi har fra starten anbefalet et klart ja, og derfor glæder det mig selvfølgelig, at medlemmerne har været enige i, at det er en rigtig god aftale. Ligegyldig hvem du er, og hvor du er i dit arbejdsliv, så får du noget ud af denne overenskomst, og det har medlemmerne honoreret, siger Claus Jensen.
På grund af de såkaldte sammenkædningsregler stemmer alle fagforbund sammen, og derfor er overenskomsterne blevet stemt igennem, selv om godt en femtedel af medlemmerne altså har stemt imod.
100 procent opbakning fra arbejdsgivere
I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er der også tilfredshed med, at de indgåede overenskomstaftaler er blevet stemt igennem. På trods af de store økonomiske udfordringer, som store dele af erhversvlivet står midt i pga. coronakrisen, var der i DA 100 procent opbakning fra medlemsvirksomhederne til de nye aftaler.
- Det er glædeligt, at de nye overenskomster nu er på plads. Danmark står i en svær situation på grund af coronakrisen. Derfor er det særligt vigtigt for danskerne og Danmark, at der på dette punkt kommer ro omkring vilkårene for virksomhederne og medarbejderne, siger adm. direktør Jacob Holbraad i en pressemeddelelse.
- Det har været nogle både hårde, men konstruktive forhandlinger med fagbevægelsen. Det vil jeg gerne takke for. Jeg synes, at vi og fagbevægelsen har fundet nogle gode løsninger. Løsninger, der er til gavn for både virksomheder og medarbejdere, selv om vi står midt i en økonomisk krise. Jeg er glad for, at vi sammen har taget ansvar i denne situation, siger han.
Pæne lønstigninger
De ansatte kan blandt andet se frem til mere i lønningsposen. Samtidig er et af elementerne i de nye overenskomster en forhøjelse af de ansattes fritvalgskonto fra fire til syv procent. Kontoen kan bruges til højere pensionsindbetaling, køb af seniorfridage, børneomsorgsdage eller som penge mellem hænderne.
- Afstemningsresultatet er et rigtigt godt fundament at stå på, når vi kommer igennem coronakrisen. I overenskomsterne er der bl.a. aftalt pæne lønstigninger, mere ligestilling omkring forældreorloven, 3 procentpoint mere på fritvalgskontoen, og så får lærlinge og elever indbetalt pension fra de er 18 år, siger FH-formand Lizette Risgaard, der suppleres af Jacob Holbraad:
- Overenskomsterne indeholder øget fleksibilitet og valgfrihed i forhold til løn, pension og ferie. Aftalerne løber i tre år, og det giver virksomhederne en god tidshorisont, de kan planlægge efter. Det er noget, de har særligt brug for i denne tid, siger DA-direktøren.
LÆS OGSÅ: Kommune vil lade tandklinikassistenter vaske legetøj i børnehaver: 'Vi undrer os da lidt'
Hvis urafstemningen var resulteret i et nej, kunne det være endt med en storkonflikt.
En storkonflikt på det private arbejdsmarked skete senest i 1998.