Patienter efterlyser udenlandsk arbejdskraft på hospitaler

20211021100002655_1000
For lidt personale og for mange opgaver. Mange sygeplejersker og læger oplever et stort arbejdspres i det daglige - og det kan gå ud over patienterne. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Vi står i en ret kritisk situation, siger Danske Patienter efter undersøgelse om arbejdspres på sygehuse.

Det kræver løsninger på både kort og lang sigt at løse udfordringen med underbemanding og for meget arbejdspres i sundhedsvæsenet.

Det siger Danske Patienter, der er paraplyorganisation for landets patient- og pårørendeforeninger.

Meldingen kommer efter en ny undersøgelse, hvor en lang række læger og sygeplejersker fortæller, at presset på hospitalerne i mange tilfælde går ud over patienterne.

Først og fremmest skal kapaciteten udnyttes på tværs af det private og det offentlige. Der skal ses på at fastholde flere i arbejde i sundhedssektoren, ligesom der skal uddannes flere.

- Og grebet med at bruge udenlandsk arbejdskraft skal også i spil, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter.

Undersøgelsen, hun taler ud fra, er udarbejdet i samarbejde med Overlægeforeningen, Yngre Læger og Dansk Sygeplejeråd for TV 2 i forbindelse med en ny dokumentar.

Den hedder "Opråb fra sygehuset". Programmet sendes torsdag aften.

I undersøgelsen siger 54 procent af de yngre læger, som har svaret, at travlhed eller underbemanding har været medvirkende årsag til, at en patients tilstand er blevet forværret.

For overlægerne og sygeplejerskerne er tallet henholdsvis 47 og 46 procent.

Nogle af lægerne og sygeplejerskerne melder endda om, at arbejdspresset kan koste liv.

Således angiver ni procent af både de yngre læger og sygeplejersker, som har svaret i undersøgelsen, at travlhed eller underbemanding efter deres vurdering har været medvirkende årsag til, at en patient er afgået ved døden.

I undersøgelsen, som er foretaget fra april og frem til juni, har 2285 yngre læger ansat på danske sygehuse svaret. Det giver en svarprocent på 16.

1745 overlæger har deltaget i undersøgelsen. Det svarer til 28,1 procent af overlæger ansat på sygehuse i Danmark.

Derudover bygger undersøgelsen på svar fra 966 sygeplejersker, som har bekræftet, at de var ansat på en medicinsk afdeling eller en intensivafdeling. Svarene er indhentet, inden sygeplejerskestrejken gik i gang i juni.

Annette Wandel siger, at det gælder om at få minimeret fejlene i sundhedsvæsenet så meget som muligt.

- Vi står i en ret kritisk situation, siger Annette Wandel, som mener, at sundhedsvæsenet akut er "i knæ" efter coronakrise og sygeplejerskestrejke.

- Det kan blive rigtig farligt for patienter, at der sker flere fejl, siger hun.

Karin Friis Bach (RV), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, tager godt imod patienternes forslag til løsninger.

Hun påpeger derudover, at ny teknologi skal implementeres ordentligt og aflaste personalet.

Desuden skal der ses på, om andre faggrupper kan bidrage til den aflastning.

- Det handler om at bruge vores personale på den bedst mulige og klogeste måde, siger hun og kalder den aktuelle tilstand i sundhedsvæsenet for "en krisesituation".

/ritzau/

GDPR