A4 Aktuelt
Køb abonnement

Danmarkskort: Kun 23 kommuner får det fulde ansøgningsbeløb til Ungeløftet

23. juni 2025 kl. 6.00
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens (S) styrelse, Star, har givet kommunerne tilsagn om statslige puljemidler til Ungeløftet. | Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix/collage/A4
Langt de fleste kommuner har fået tilsagn om et mindre tilskud til 'Ungeløftet', end det de ansøgte for. For nogle er det mere end 70 procent lavere. De statslige puljemidler har vist sig at være yderst populære i kommunerne.

Norddjurs Kommune havde håbet på at få godt 17 millioner kroner over de næste tre år til indsatser, der skal få flere unge i job og uddannelse.

Men det beløb, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) nu har givet kommunen tilsagn om, er mere end 75 procent lavere. Blot 4,1 millioner kroner i statslige midler har kommunen fra Djursland frem til 2028 til at løfte beskæftigelsesindsatser i forbindelse med 'Ungeløftet'.

Det ærgrer ikke overraskende Karoline Bergkvist Søgaard (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs Kommune.

”Jeg kunne da godt have tænkt mig, at vi havde fået flere midler. Vi har mange virksomheder, der bakker op om Ungeløftet og er klar til at tage et socialt ansvar for de unge. Nu bliver vi nødt til at skrue ned for indsatsen, i forhold til hvad vi havde planlagt og håbet på,” siger hun.

Satsede, men tabte

Norddjurs Kommune er langt fra den eneste kommune, der formentlig sidder tilbage med en skuffelse. Faktisk er der kun 23 kommuner, der har fået tilsagn om at få det ansøgte beløb, og 17 af dem er fra Jylland.

Kommunerne har i alt ansøgt for 772 millioner kroner, men der har kun været 519,1 millioner kroner stillet til rådighed. Det betyder, at de fleste kommuner har fået nedjusteret beløbet.

LÆS OGSÅ: Afdelingschef i jobcenter advarer mod forkert brug af hjørnesten i Ungeløftet

Artiklen fortsætter under tabellen

I Norddjurs Kommune har de alene kigget på kommunens samlede socioøkonomiske vilkår og vurderet det ansøgte beløb efter det. Men Star har fordelt midlerne efter hver kommunes samlede andel af målgruppen på landsplan.

Har I været for urealistiske i jeres ansøgning?

”Vi satsede. Vi vidste, vi kunne lave en rigtig god indsats, hvis vi fik pengene til det. Nu laver vi en anden indsats, som vi må tilpasse. Men vi havde sandsynligvis fået et større beløb, hvis man fra styrelsens side havde lagt vægt på de socioøkonomiske vilkår,” vurderer Karoline Bergkvist Søgaard.

Kommunernes socioøkonomiske status er defineret ud fra borgernes beskæftigelsessituation, uddannelsesbaggrund, boligforhold og sundhedssituation. 

En verden til forskel

Karoline Bergkvist Søgaard anerkender, at der er en verden til forskel på 17 og fire millioner kroner i tilskud i forhold til den indsats, kommunen kommer til at kunne tilbyde de unge.

”I forvejen er vi også ramt af, at man med den nye beskæftigelsesreform fjerner 25 procent af vores budget. Det rammer også den generelle ungeindsats, og det vil kunne mærkes,” påpeger hun.

LÆS OGSÅ: Danmark er igen europamester i at få ledige i job. Men nye, drastistiske beslutninger truer førstepladsen

Puljemidlerne til Ungeløftet skal konkret gå til indsatserne IPS (Individuelt Planlagt job med Støtte) og ’Flere unge skal med’, som kommunerne skal folde ud i de næste år.

Det forventes, at Star gennemfører nye ansøgningsrunder om puljemidler til Ungeløftet for 2029-2031 og 2032-2035 på henholdsvis 291,1 millioner kroner og 336 millioner kroner.

Dyk ned i danmarkskortet forneden og se, hvilke beløb alle 98 kommuner har fået tilsagn om. Og hvor stor forskel, der på det ansøgte beløb og tilsagnsbeløbet:

GDPR