Regeringen kritiseres efter offentliggørelse af nye tal: Overdriver arbejdspligt til ledige indvandrere

20210715-170901-5-1920x1280we
De nye tal viser ifølge SF, at regeringen godt ved, at det er urealistisk at tale om aktivering på 37 timer af alle 20.000 ledige indvandrere. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Nye tal får Venstre og SF til at kritisere regeringen for at puste sit forslag om 37 timers arbejdspligt for ledige indvandrere unødigt op.

Regeringen vil indføre en ny arbejdspligt på 37 timer om ugen for 20.000 ledige indvandrere på kontanthjælp. Men reelt vil de kun være aktiveret 25 timer om ugen, når man tager højde for ferie, sygdom og ikke mindst, at en del af dem vil blive undtaget fra det fulde aktiveringskrav. Det skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Tror ikke på effekten af nyttejobs: - Gammel vin på nye flasker

Det var et spørgsmål om rimelighed, forklarede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, da regeringen i sidste uge fremlagde sit forslag om en ny 'arbejdspligt'.

- Det væsentlige er, at man kommer ud af døren, deltager i 37 timer, har et skema og oplever, at nogen har en forventning om, at man møder op, sagde han.

Et nyt svar, som Jyllands-Posten har fået fra ministerens egne embedsfolk, fortæller imidlertid en anden historie og afslører ifølge kritikere, at regeringen puster sit store slagnummer op til mere, end det kan holde. Beskæftigelsesministeriet oplyser, at der forudsættes, at de ca. 20.000 ledige indvandrere i gennemsnit vil være i aktivering i 25 timer om ugen i løbet af et år. Det regnestykke inkluderer alle de faktorer, der trækker timetallet ned fra 37 timer hver uge året rundt: Sygdom. Barsel. Helligdage. Fire ugers fri, hvor borgerne ikke skal stå til rådighed for et arbejde, sådan som reglerne er for alle på kontanthjælp. Og så det faktum, at en del af målgruppen vil blive vurderet til kun at kunne klare mindre end 37 timer om uge pga. f.eks. sociale eller psykiske problemer.

Alligevel synes Venstre, at 25 timer lyder lavt.

- Det her virker som endnu et tilfælde, hvor regeringen har pustet sit forslag større op, end det egentligt kan bære, siger integrationsydelsesordfører Morten Dahlin (V), der anerkender, at der kan være 'saglige og faglige grunde' til, at aktiveringen bliver mindre end 37 timer – f.eks. ferie og sygdom.

De nye tal viser ifølge SF, at regeringen godt ved, at det er urealistisk at tale om aktivering på 37 timer af alle 20.000 ledige indvandrere.

- De 37 timer er noget, regeringen slår sig på brystet med, og som skal signalere, at man er hård på udlændingepolitikken. Men det nytter ikke at sige 37 timer, hvis folk er syge eller har alle mulige udfordringer. Så skal man løse dem, siger politisk ordfører Karsten Hønge (SF).

Peter Hummelgaard fastholder over for Jyllands-Posten, at det er retvisende at tale om 37 timers arbejdspligt.

GDPR