Regeringens fem bedste initiativer og en enkelt bundskraber

MED FOLKETINGSVALGET LIGE om hjørnet er det tid til at gøre status over de sidste tre års initiativer på arbejdsmarkedsområdet. Her kommer top-5 over initiativer, der har betydet mest for danske lønmodtagere. Og der er faktisk flere gode nyheder til lønmodtagerne.
… og vinderen er: Den danske model
Førstepladsen går selvfølgelig til Den danske model.
FH, DA og regeringen - og faktisk også Folketinget - sikrede med hele 19 trepartsaftaler, at de danske lønmodtagere ikke blev hårdere ramt under corona-krisen.
LÆS OGSÅ: Historisk mange trepartsaftaler under corona: 'Beundres langt ud over vores landegrænser'
I modsætning til mange andre lande udviste regeringen og arbejdsmarkedets parter resolut handling, så tusinder af lønmodtagere ikke skulle gå fra hus og hjem. Folketinget var klar til at spise den færdigbagte kage hurtigt, så hjælpen nåede ud med det samme.
Aldrig har den danske model stået smukkere!
2.-pladsen: Arne
Arnepensionen indtager den ubestridte andenplads.
De borgerlige partier sagde, det ikke kunne lade sig gøre. Mette Frederiksen var iskold og stod fast på en mere fair pension. Socialdemokratiet leverede sammen med SF, Enhedslisten og det dengang intakte Dansk Folkeparti tidlig pension til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.
LÆS OGSÅ: Arne-pension fylder et år: Se Danmarkskortet over, hvor flest har fået ret til tidlig pension
En kæmpe sejr for regeringen og ikke mindst for de lønmodtagere, der har været længst på arbejdsmarkedet.
3.-pladsen: Piloternes overenskomst med SAS
Det er en lille overenskomst for få tusinde piloter i Norden. Men den har kæmpe national betydning. Det fik mange rejsende med SAS at føle på den hårde måde i sommeren 2022.
Der var sikkert også mange, der tænkte "er det nu klogt?”, da Claus Jensen indlemmede piloterne i Dansk Metal. Var de ikke blot forkælede? Og hvad vil det betyde for Metals unikke stærke smede-identitet?
LÆS OGSÅ: Efter kaotiske forhandlinger: SAS og piloter er enige om ny overenskomst
Men aftalen kom imod alle odds i hus. Tusinder af arbejdspladser, SAS og Københavns Lufthavn som fortsat stærk international spiller blev reddet.
Metal kan som ingen andre tale med DI. Det blev afgørende. Danmark har ganske enkelt fået en ny konge af dansk luftfart og han hedder Claus Jensen - en smed, der stod i lære på et skibsværft. Og SAS og dansk luftfart har igen fået luft under vingerne.
BLÅ BOG
Simon Pihl er A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator. Han har mange års erfaring som toprådgiver i fagbevægelsen og som kommunalpolitiker.
Født 1966.
Medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk for Socialdemokratiet.
Har arbejdet 8 år som rådgiver for 3F-formanden.
Har arbejdet i LO´s ledelsekretariat.
Har arbejdet som Public Affairs chef i Arrriva
Fuldmægtig Arbejdsministeriet
4.-pladsen: Løft af dagpengene
Med en ny reformpakke for dansk økonomi blev aftalepartierne enige om, at ledige kan få et tillæg til deres dagpenge i begyndelsen af dagpengeperioden.
Det betyder, at man vil kunne få udbetalt op til 23.000 kroner om måneden i de første tre måneder. Der blev så taget nogle tusinder fra dimittenderne, der dog stadig har vilkår, som ikke findes andre steder i verden.
LÆS OGSÅ: Madsen: Dagpenge til nyuddannede ligner efterårets offer
I modsætning til tidligere forsøg på at forbedre dagpengene forstod fagbevægelsen - med Lizette Risgaard i spidsen - at bide til bolle, selv om man var med til at betale forbedringerne. Kun AC stod uden for banen og råbte op. Men dem var der – som altid - ingen der lyttede til på Borgen.
5.-pladsen: 'Sammen om skolen'
Sygeplejerskernes krav om højere løn har fyldt mest på det offentlige arbejdsmarked. Men der er dømt hjørnespark, idet der er nedsat en lønstrukturkomité, som betyder, at sagen først dukker op ugen efter et valg.
Så vi skal finde gennembruddet et helt andet sted. Der er nemlig udbrudt våbenhvile mellem lærerne på den ene side og KL og regeringen på den anden side. Efter 10 års iskold luft oven på indgrebet i lærernes overenskomst, har man indgået et samarbejde om folkeskolen: 'Sammen om skolen' hedder den.
LÆS OGSÅ: Lærerne har fået ny arbejdstidsaftale
Bevares; er man i festligt lag med en flok lærere, skal der ikke mange gin og tonic til, før talen falder på 2013 og sammensværgelsen mellem KL og regeringen. Og hvis man er socialdemokrat, skal man virkelig være heldig, hvis man får den første dans. Men denne aftale - også selv om den kun handler om skolen - kan få afgørende betydning for forhandlingsklimaet på hele det offentlige område, hvor lærerne er toneangivende.
Så kæmpe skud ud til de gamle fjender hos Danmarks Lærerforening, KL og regeringen.
Dumpekarakter til Undervisningsministeriet
Men undervisningsministeriet stod også for periodens største afbrændere.
De længe ventede trepartsdrøftelser om voksen- og efteruddannelse er først lige begyndt og snegler sig frem.
LÆS OGSÅ: Karakterer til Rosenkrantz-Theil: Dumper FGU med et brag - består EUD og VEU med mulehår
Det er tvivlsomt om de AMU-centre, der er nødlidende, kommer helskindet igennem vinteren, hvis ikke der sker noget.
Og så er der de unge og erhvervsuddannelserne: Alle taler om hvor vigtigt det er, men at der sker meget lidt. Det er komplet uforståeligt, at der ikke har været et større pres på undervisningsministeren i den sag.
Et klart lyspunkt for de ufaglærte og faglærte er dog, at ledige nu kan tage en faglig uddannelse på 110 procent af dagpengene.