Sådan får du flere praktikpladser i kommunen: Borgmester har svaret
Alle unge i Faaborg, der starter på en erhvervsuddannelse, skal være sikret en praktikplads. Det er det erklærede mål i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Vejen dertil sker gennem et virksomhedspanel, der blev nedsat for to år siden. Her forsøger repræsentanter for virksomheder, uddannelser og kommunen at sikre, at flere af kommunens unge får en læreplads, da det øger sandsynligheden for, at de gennemfører deres erhvervsuddannelse.
Foreløbigt er praktikgarantien en realitet på otte uddannelsesretninger.
Færdiggør man sit grundforløb, er man sikret praktik i kommunen, fortæller Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune. Borgmesteren er ikke i tvivl om, at alle vinder på indsatsen.
- Virksomhederne får adgang til fremtidig arbejdskraft, for mange af eleverne og lærlingene bliver ansat bagefter. Vi har mange små og mellemstore virksomheder, som er opstået i lokalområdet, og derfor vil de gerne tage et ansvar for det område, de er forankret i. Og i kommunen vil vi gerne have, at flere tager en erhvervsuddannelse, siger han.
Indtil nu tyder det på, at den sydfynske kommune gør noget, der virker. Andelen af unge i Faaborg-Midtfyn, der tager en erhvervsuddannelse, ligger på næsten 30 procent, og det er en del over landsgennemsnittet.
Kun omkring 20 procent søger en erhvervsuddannelse som deres 1. prioritet efter 9. eller 10. klasse, viser de seneste tal fra børne- og undervisningsministeriet.
Ifølge borgmesteren er nøglen til at få flere med på uddannelsesvognen at turde at prioritere ekstra ressourcer på at bygge bro mellem kommune, skoler og virksomheder.
Transport får mange til at droppe ud
For eleverne er det også et plus, at de kan komme i praktik tæt på, hvor de bor. Lang transporttid er nemlig en af de overvejende grunde til, at mange unge fra Faaborg-området falder fra deres erhvervsuddannelse. Det viste en undersøgelse, som Region Syddanmark stod bag, forklarer Hans Stavnsager (S).
Halvdelen af de adspurgte elever havde dagligt tre timers transport til og fra deres erhvervsskoler, fordi de lå i Svendborg eller Odense.
I dag er det fortsat en barriere, da der udover en landbrugsuddannelse slet ikke ligger erhvervsuddannelser inden for kommunegrænsen. Men også den udfordring forsøger man at gøre op med i det nye år, hvor der bliver bygget et campus med forskellige erhvervsuddannelser i kommunen.
- Målet er især at få dem, der ikke kommer i gang, til at starte på en ungdomsuddannelse, for er man i forvejen ikke uddannelsesmotiveret, er tre timers transport ikke særlig motiverende, siger Hans Stavnsager (S).
Hædret med pris for indsats
Kommunen er også ved at rulle indsatsen ’Erhvervsrygsækken’ ud, hvor elever fra 4. til 9. klassetrin får lov til at snuse til forskellige brancher ved at komme på virksomhedsbesøg.
- Eleverne får en del af deres matematik- og naturfagsundervisning ude på lokale virksomheder. Men det er ikke sådan, at de bare skal sidde og lave matematik i kantinen. Undervisningen bliver koblet på den virkelighed, som den konkrete virksomhed arbejder i, siger Hans Stavnsager (S).
'Erhvervsrygsækken' blev i foråret belønnet med Børne- og Undervisningsministeriets Falkepris, som gives til en kommune, som har gjort en særlig indsats for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne.
Om kampagnen EUDstemmer
Frem mod kommunalvalget d. 16. november sætter A4 Medier fokus på valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsuddannelserne. Den har nemlig tidligere ligget lavt. Til folketingsvalget var det kun godt en tredjedel af erhvervsskoleeleverne, der stemte.
A4 Medier vil synliggøre, at lokalpolitik er nærværende - også for unge. Det gør vi blandt andet gennem korte artikler, der belyser forhold, som berører erhvervsskoleeleverne.
Vil du følge med i kampangen? Skriv dig op til nyhedsbrevet her