A4 Aktuelt
Køb abonnement

SMVdanmark: Her er nøglen til flere kvindelige iværksættere

26. september 2022 kl. 6.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

IVÆRKSÆTTERE SPILLER en afgørende rolle i det danske erhvervsliv og samfund. De bidrager til at styrke konkurrenceevnen, forbedrer omstillingsevnen og træder i stedet for de virksomheder, som hvert år går konkurs, fordi de ikke er konkurrencedygtige nok.

Temadebat: Spild af talent? Få kvinder bliver iværksættere

Hvilke barrierer møder kvindelige iværksættere - og hvordan nedbryder vi dem? Det har A4 Ligestilling spurgt en række aktører om.

Foreløbige deltagere i debatserien:

  • Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik, Dansk Erhverv
  • Signe Bøgevald Hansen, politisk konsulent, SMVdanmark
  • Helle Rosendahl, stifter af Storytelling Akademiet

Derfor er det afgørende, at vi sikrer gode vilkår for iværksættere, og her særligt for kvindelige iværksættere, som vi desværre har for få af. Kun 23 procent af nystartede virksomheder blev startet af kvinder, viste en analyse fra SMVdanmark fra 2019. Kvinder har generelt sværere ved at tiltrække kapital, ligesom de i højere grad end mænd gør brug af mere alsidige finansieringskilder end typiske kilder som fx banklån. Derfor bør det være af højeste prioritet, at gøre det langt lettere at gøre brug af crowdfunding, hvis flere danske kvinder skal have mulighed for at springe ud som iværksættere.

LÆS OGSÅ: Kun 1,5 procent af investeringer går til virksomheder stiftet af kvinder: Der er brug for rollemodeller

Måske lyder et begreb som ”crowdfunding” fancy eller virkelighedsfjernt, men ganske enkelt går det ud på at indsamle penge til dit iværksætterprojekt gennem både store og mindre bidrag fra en større gruppe af mennesker, der gerne vil støtte dit projekt. Hvis kapitalen skaffes gennem et lån, kaldes det crowdlending. Det kan fx være på en online platform.

DANMARK HAR DOG LANGT FRA realiseret det store potentiale ved iværksætteri gennem crowdfunding, hvilket blandt andet kan forklare den lille andel af kvindelige iværksættere. Kvindelige iværksættere gør nemlig i højere grad end mandlige brug af mere alternative kilder til finansiering, og kvinder har også ofte sværere ved at tiltrække kapital end mænd, viser et nordisk studie om kvindelige iværksættere. Både Sverige, Finland og Holland er langt foran Danmark, når det kommer til brug af crowdfunding som finansieringskilde til iværksættere. Det danske crowdfundingmarked er langt mindre end de førnævnte landes markeder.

Derfor er nøglen til flere kvindelige iværksættere også, at vi i Danmark skaber bedre vilkår for brug af crowdfunding i finansieringen af iværksættere. Det kan vi blandt andet gøre gennem følgende initiativ:

Man bør gøre de første 10.000 kr. skattefrie, når privatpersoner låner ud til mindre virksomheder med under 50 ansatte gennem såkaldt crowdlending. Crowdlending kan for mange iværksættervirksomheder være et godt alternativ til et banklån, idet det ofte går hurtigere, fordi risikoen for långiver fordeles på mange personer, og fordi låntager i nogle tilfælde kan tilbydes en mere fordelagtig rente end i banken.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker og læger skal som iværksættere udvikle sundhedsvæsenet

De nuværende skatteregler mindsker danskernes incitament til at låne mindre beløb til kvindelige iværksættere, da man i dag bliver beskattet med op til 42 pct., hvis man tjener mere på udlån, end man selv betaler i rente på lån. Det ville kunne bidrage til, at Danmark bevæger sig op ad den rangliste, hvor vi er på en sidsteplads blandt de nordiske lande i forhold til den kapital, der blev rejst i iværksættervirksomheder, der har kvindelige ledere.

I Danmark var det kun 2 procent af kapitalen, der gik til virksomheder med mindst en kvindelig leder, mens 18 procent af den kapital, der blev rejst i Sverige, gik til iværksættervirksomheder med mindst én kvindelig leder. Eftersom vi ved, at kvinder i højere grad gør brug af mere alternative finansieringsmuligheder end fx lån i banken, så ville bedre crowdfunding-muligheder kunne bidrage til, at flere kvinder kunne opnå finansiering til deres iværksætterprojekter.

DER ER BEHOV FOR at sætte ind på flere parametre for at gøre iværksætteri mere tilgængeligt for kvinder. Idet kvinder har sværere adgang til finansiering, er det dog oplagt at starte med at sikre bedre crowdfunding-vilkår. Det ville gøre det lettere for kvinder med iværksætterdrømme at skaffe finansiering til deres projekter.

At få flere kvinder til at blive iværksættere, er ikke kun godt for kvinderne selv, men også for samfundet som helhed, der nyder godt af de ideer og den vækst, som kvindernes iværksættervirksomheder bidrager med, og som vi på nuværende tidspunkt desværre går glip af.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].

Mere fra A4 Aktuelt

GDPR