Mette Frederiksen vil trods udspil ikke garantere, at erhvervsuddannelser skrives ind i et regeringsgrundlag
På valgkampens lillejuleaften - dagen før dagen - var statsministerens røde kampagnebus rullet til Nørrebro for at besøge en afdeling af den københavnske erhvervsskole Next.
Her blev Mette Frederiksen taget imod af undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og fik sig en snak med blandt andre frisør- og tømrerelever.
Besøget på erhvervsuddannelsen kommer i kølvandet på, at regeringen søndag løftede sløret for et nyt udspil på området. Under titlen 'Et faglært Danmark' vil socialdemokraterne i 2024-2027 afsætte rundt regnet 500 millioner kroner årligt til erhvervsuddannelserne.
Weekendens udspil kom, efter at A4 Aktuelt i sidste uge kunne beskrive, hvordan optagelsestallene for erhvervsuddannelserne var faldet med 17 procent.
Efter besøget talte A4 Aktuelt med statsministeren om det nye udspil og spurgte blandt andet til, hvorfor udspillet først kommer med to dage til valget, når fagforbund, erhvervsskoler og de faglærte selv længe har råbt op om problemstillingerne på området.
"Jeg tror, man kan sige to ting: Det ene er, at det bygger oven på det, vi allerede har gjort igennem den her valgperiode først og fremmest med fokus på lærepladser, men også på at få løftet uddannelserne. Og så håber jeg ikke, jeg afslører for meget, når jeg siger, at det ikke er så let at sætte en dagsorden omkring erhvervsuddannelserne. Så hvis det havde været lige så let at sige noget om det her, som om andre temaer, så tror jeg, vi havde sagt det tidligere i valgkampen. Det er simpelthen svært at afsætte noget, der vedrører erhvervsuddannelserne," lød svaret fra Mette Frederiksen til A4 Aktuelt.
Artiklen fortsætter under fotoet
En frisørelev snakker med Mette Frederiksen under besøget på Next. Regeringen vil med nyt udspil tilføre erhvervsuddannelserne 500 millioner kroner årligt i 2024-2027. (Foto: Martin Juhl)
På trods af, at det tilsyneladende er svært at sætte en dagorden omkring erhvervsuddannelserne, afviste statsministeren, at det skulle være en dagsorden, som regeringen har underprioriteret i denne valgperiode.
"Vi har jo været i gang med at bygge op på nogle af de problemer, der har været før. Umiddelbart før valget foreslog vi en ny uddannelsesreform, hvor vi også ville afsætte flere penge til erhvervsuddannelserne. Så vi har viljen til det, men når du spørger til timingen, må jeg bare sige som socialdemokrat: 'Det er ikke så let at få lov til at tale om erhvervsuddannelserne, som mange andre ting i det offentlige rum'," siger Mette Frederiksen.
Både SF og Alternativet samt flere fagforbund har over for A4 Aktuelt understreget nødvendigheden af, at et kommende regeringsgrundlag indeholder flere penge til erhvervsuddannelserne.
Men det krav vil statsministeren ikke kommentere.
"Vi vil gerne være med til at prioritere erhvervsuddannelserne, men jeg kommer ikke til at tage hul på nogle forhandlinger, som, vi ikke ved, kommer til at finde sted," siger Mette Frederiksen.
Minister er åben for reformer
Statsministeren og børne- og undervisningsministeren blev under besøget vist rundt af Ole Heinager, der udover at være formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne også er administrerende direktør for Next.
Han er tilfreds med udspillet fra regeringspartiet, og samtidig er han glad for, at erhvervsuddannelserne bringes i spil i valgkampens slutspurt.
Som han kækt bemærkede det til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, behøver han "for en gangs skyld ikke at skælde ud på" hende.
Udover et milliardbeløb lægger Socialdemokratiets udspil blandt andet op til en trepartsforhandling om, hvordan man sikrer øget søgning til erhvervsuddannelserne.
"Jeg tror, vi bliver nødt til at tænke på tværs, og i løbet af den valgperiode, der er gået, er noget af det allervigtigste, vi har lavet i forhold til erhvervsuddannelserne, den trepart, der gjorde, at der kom flere lærepladser. Mit bedste bud er, at det er det, der er årsagen til, at vi har fået vendt kurven på frafaldet på erhvervsuddannelserne," siger Pernille Rosenkrantz-Theil til A4 Aktuelt.
Men er der ikke behov for et reformspor på området?
"Jo, det tror jeg sådan set ikke, at vi kommer udenom, at her skal der ske nogle ret store forandringer," svarer Pernille Rosenkrantz-Theil.
I januar mødtes forskellige aktører på området for første gang i det nye forum 'Sammen om ungdomsuddannelserne', og her vil børne- og undervisningsministeren gerne diskutere reformer af erhvervsuddannelserne.
"Det er klart, at i det forum, der vil vi skulle drøfte nogle af de mere strukturelle ting, som går på tværs," siger Pernille Rosenkrantz-Theil.