Sygeplejersker udvider strejke: 'Vi er nødt til at gøre noget'

20210507-155501-L-1920x1277we
- Vi er nødt til at gøre noget for at få politikerne og arbejdsgivernes i tale og gøre dem opmærksom på, at vi mener det her alvorligt, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
10. august udvides antallet af strejkende sygeplejersker med 702, varsler Dansk Sygeplejeråd.

Dansk Sygeplejeråd varsler, at den nuværende strejke skal udvides og omfatte yderligere 702 sygeplejersker i regionerne. Det oplyser fagforbundet mandag i en pressemeddelelse.

19. juni gik knap 5000 sygeplejersker i strejke, efter at medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd to gange havde afvist de overenskomster, som arbejdsgiverne og lønmodtagerne i kommuner og regioner var nået frem til.

De 5000 sygeplejersker svarer til omtrent en tiendedel af alle medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, mener ikke, at sygeplejerskernes strejke hidtil er blevet overset, men hun håber, at udvidelsen kan lokke arbejdsgiverne til mere dialog.

- Det er for at gøre klart, at strejken betyder rigtig meget for os, og at den er et råb om, at arbejdsgiverne skal handle. Det er for at få flere til at reagere, siger hun.

- Hverken arbejdsgivere eller politikere på Christiansborg har givet udtryk for, hvor de ser det her henne. Derfor udvider vi konflikten, for at se om vi ikke kan få lidt reaktion.

Det er ikke tilfældigt, hvilke sygeplejersker der udtages til strejke. Særligt kritiske afdelinger såsom kræftafdelinger har været undtaget, og desuden er der planer for nødberedskab, som træder i kraft på strejkeramte afdelinger.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd skal udvidelsen af strejkende medlemmer findes inden for afdelinger med planlagt kirurgi, anæstesi, opvågning, ambulatorier og nogle it-funktioner.

Som noget nyt vil der også være børn blandt de patientgrupper, der omfattes. Det vil være som følge af udvidelsen til nogle afdelinger med planlagt kirurgi.

- Det er anderledes end det første udtag, men det er fordi, at vi mener, at det kan lade sig gøre. Derfor bliver det en del af strejken, siger Grete Christensen.

Hun oplyser samtidig, at der ikke har været dialog med regionernes chefforhandler, Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland, siden det stod klart, at sygeplejerskerne afviste de seneste bud på en overenskomst.

Derfor opererer sygeplejerskerne ifølge Grete Christensen løbende med planer for, hvordan strejken kan eskaleres, hvis ikke den afføder respons fra arbejdsgiverne.

- Vi vil fortsat også have planer for, hvordan vi eventuelt kan udvide i de kommende uger, siger hun.

/ritzau/

GDPR