Hver fjerde unge leder mener, det er negativt, at en ansøger er over 55 år

20131118-162655-5-1920x2876we__1_
En ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation viser, at hver fjerde leder på under 40 år diskriminerer på baggrund af alder. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation viser, at 17 procent af landets ledere mener, det har en negativ betydning, hvis en ansøger er over 55 år. For ledere under 40 år er tallet helt oppe på 26 procent.

Når der skal ansættes medarbejdere, må der i henhold til ligebehandlingsloven ikke skeles til kriterier som alder, køn og etnicitet.

Alligevel svarer knap hver femte leder, at det har en negativ betydning, når de skal ansætte en medarbejder, hvis ansøgeren er over 55 år. Hos ledere under 40 år svarer mere end en fjerdedel ja til samme spørgsmål. 

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse blotlægger aldersdiskrimination hos virksomhederne

Det viser en ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation. 

- Der er ingen tvivl om, at der nogle steder sker en frasortering på baggrund af alder, og det er meget uheldigt, fortæller Kim Møller Laursen, der er analysechef hos Lederne. 

- Det burde naturligvis handle om kvalifikationer og kompetencer og ikke alt muligt andet, uddyber han.

I september kom konsulenthuset Ballisager med deres årlige rekrutteringsanalyse. Her lød et af undersøgelsens resultater på, at hver femte virksomhed erkendte, at de frasorterer kandidater alene på baggrund af alder. Dermed understøtter resultaterne altså hinanden.

- Vi har det, vi kalder en spejlingsproblematik, der betyder en tilbøjelighed til at ville finde dig selv i rekrutteringsprocesser. Det er en helt åbenlys bias   
Morten Ballisager, ejer og direktør i konsulenthuset Ballisager

Om ledernes undersøgelse fortæller Morten Ballisager, der er direktør og ejer i konsulenthuset Ballisager, til A4 Beskæftigelse: 

- Man skal altid passe på med at konkludere noget endegyldigt på baggrund af spørgeskemaundersøgelser, for der vil altid være bias i dem, men som vi også så i vores egen undersøgelse, så rekrutterer noget nær hver femte ulovligt. Der er mange reservationer forbundet med alder, når der skal ansættes.  

Vi kigger mod os selv

Ifølge Morten Ballisager ligger der en bias mod at kigge efter de kandidater, der ligner en selv, når man skal ansætte medarbejdere. Et karakteristika her er alder. I konsulenthusets rekrutteringsanalyse fra 2017 blev det kortlagt, at der er en tendens til at mene, at ens egen aldersgruppe er den mest velfungerende at arbejde sammen med. 

- Vi har det, vi kalder en spejlingsproblematik, der betyder en tilbøjelighed til at ville finde dig selv i rekrutteringsprocesser. Det er en helt åbenlys bias.  

Det ærgrer analysechef i Ledernes Hovedorganisation, Kim Møller Laursen. 

- Desværre bliver der nogle steder rekrutteret medarbejdere på biased kriterier. Det er en skam, for undersøgelser viser, at en bred sammensætning og diversitet i medarbejderstaben er en fordel for arbejdspladsen.

Han understreger dog, at der i Danmark er markant flere ledere, der er over 40 år end under 40 år, og det skal med i den samlede ligning, når man snakker om yngre lederes manglede lyst til at ansætte seniorer. 

- Der er ingen tvivl om, at der nogle steder sker en frasortering på baggrund af alder, og det er meget uheldigt
Kim Møller Laursen, analysechef, Ledernes Hovedorganisation

Føromtalte rekrutteringsanalyse fra Ballisager viste desuden, at de 55-årige og opefter var det mindst populære valg, når der skulle peges på den aldersgruppe, der er mest velfungerende at arbejde sammen med. Faktisk pegede end ikke seniorerne på sig selv. 

Morten Ballisager kommer med et forsigtigt bud på årsagssammenhængen: 

- Med alderen bliver det måske mere ufedt med forandring, og man vil i stedet hellere bruge sin erfaring på det, man allerede mestrer. Det clasher med omstillingsparathed og alle de andre moderne begreber, der hersker på arbejdsmarkedet. Det kan være forståeligt set med seniorernes briller, men behøver ikke være uproblematisk. 

Flere seniorer får nyt job

Tal fra Ledernes Hovedorganisations undersøgelser viser, at der er fremgang i antallet af 55+-årige, der får nyt job. Og selvom det er et positivt tegn, skal det ses i relief af nogle udefrakommende faktorer, forklarer Morten Ballisager. 

- Vi har højkonjunktur, og der er stor efterspørgsel på arbejdskraft. Det påvirker tallene. Dog er det vigtigt ikke at underkende en god bevægelse, og højkonjunkturer er en god mulighed for at få flere seniorer med om bord. Der, hvor vi virkelig skal bekymre os, er, når opsvinget vender, for ryger de så ud som nogle af de første?

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere revser Hummelgaards forslag: Forbud mod aldersregistrering giver ingen mening

Antallet af langtidsledige seniorer er da også steget under coronakrisen, og Kim Møller Laursen anerkender, at der er et samspil mellem udefrakommende omstændigheder og seniorbeskæftigelsen.

Han hæfter sig dog ved, at antallet af seniorer, der har fået nyt job, peger i den rigtige retning, og mener derfor ikke, at tallene kan negligeres.  

Undersøgelsen fra Ledernes Hovedorganisation er lavet på baggrund af svar fra 1.452 af deres medlemmer i perioden 30. september - 8. oktober 2021. 

GDPR