Tandlæger vil have billigere overenskomst på grund af corona: Populær fritvalgskonto er øm tå

Opdateret fredag 27. marts kl. 16:10 med en præcisering af, at det er 75 procent af de klinikejere, der valgte at afgive deres stemme, der sagde nej til overenskomstaftalen.
Landets tandlæger valgte i går at stemme entydigt nej til den overenskomst, som Tandlægeforeningen og HK Privat var nået til enighed om blot få uger før, coronakrisen ramte Danmark.
Udover at nej'et i sig selv er opsigtsvækkende, så er det samtidig også massivt: Hele 75 procent af de tandlæger, der afgav deres stemme, har nemlig forkastet den aftale, som ellers blev underskrevet af parterne 5. marts.
Forliget har betydning for landets knap 4.000 privatansatte tandklinikassistenter, og tandlægernes nedadvendte tommelfinger affødte straks kras kritik fra HK Privats næstformand Anja. C. Jensen.
LÆS OGSÅ: Fagtop rasende over tandlæge-nej: 'De spytter på samfundskontrakten'
Hun kaldte i et interview med A4 Arbejdsliv arbejdsgivernes beslutning for 'deprimerende, forkastelig og forargelig'.
Ifølge Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, har coronakrisen sat landets tandlæger i en situation, hvor det er økonomisk umuligt for dem at stemme ja til aftalen.
- Den aftale, vi lavede med HK for et par ugers tid siden, og som vi anbefalede et ja til, er blevet underløbet totalt af det her. Virkeligheden har overhalet os indenom, og de vilkår, vi forhandlede under på det tidspunkt, er jo nogle helt andre i dag, siger Torben Schønwaldt til A4 Arbejdsliv.
Udover den generelle økonomiske usikkerhed er tandlægerne også pressede af, at myndighederne har tvunget alle tandlægeklinikker til at holde lukket for alt andet end akutte og alvorlige behandlinger frem til slutningen af juni.
Ifølge Torben Schønwaldt anslår Tandlægeforeningen selv, at klinikkerne vil tabe op mod 98 procent af omsætningen i løbet af de tre måneder, som forbuddet varer
- Patientgrundlaget er borte, og det har store økonomiske omkostninger. Sådan vil det være i enhver branche, som man fra politisk side trækker tæppet væk under. Klinikkerne bløder jo, ligesom en masse andre virksomheder også gør, siger klinikejerformanden.
Forventelig kritik
HK er enormt kritiske over, at jeres medlemmer har valgt at stemme nej. De bruger ord som 'deprimerende, forargeligt og forkasteligt'. Hvad siger I til den kritik?
- Det er jo en forventelig kritik, og vi forstår også godt skuffelsen. Men vi har også forståelse for, at vores medlemmer bliver nødt til at stemme ud fra den virkelighed, de ser ind i lige nu, siger Torben Schønwaldt.
- Da vi forhandlede den her overenskomst, var vores udgangspunkt, at det var en dyr overenskomst. Men det var nogle helt andre økonomiske forudsætninger, vi forhandlede under. Men klinikejerne føler jo, at de står med ryggen med muren og bare kan se til, mens de styrtbløder økonomisk, tilføjer han.
Hvis vi ikke havde haft coronakrisen, så var resultatet af den her afstemning blevet en helt anden. Det er jeg overbevist om
Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen
Man kan vel dårligt finde en branche, der ikke er presset af coronakrisen. Hvorfor kan I ikke sige ja til den her aftale, når de fleste andre arbejdsgivere godt kan?
- Det har jeg svært ved at svare på, for jeg kender ikke alle de andre aftaler. Faktum er jo, at der jo er rigtig, rigtig mange firmaer på det private arbejdsmarked, der er blevet nødt til at hjemsende eller fyre ansatte. Vi ser også eksempler på ansatte, der frivilligt er gået ned i løn, siger Torben Schønwaldt.
- Der er vi ikke endnu, og der vil vi meget nødigt hen. Det er rigtig, rigtig trist, at vi er endt i en situation, hvor vores medlemmer ikke kan sige ja til den aftale, vi har indgået.
- Jeg tror også, at det er derfor, at de har stemt, som de har stemt. Hvis vi ikke havde haft coronakrisen, så var resultatet af den her afstemning blevet en helt anden. Det er jeg overbevist om, understreger Torben Schønwaldt.
Formand: Klinikassistenter er ikke lavtlønnede
Ifølge klinikejerformanden står landets tandlæger lige nu i en situation, hvor de skal vende hver en sten for at undgå økonomisk ruin.
HK Privat kalder det imidlertidig 'urimeligt', at tandlægerne ifølge fagforbundet forsøger at spare ved at nægte nye overenskomster og derigennem lønforhøjelser til tandklinikassistenterne, der er blandt de ansatte i landets tandlægeklinikker med den laveste løn.
Den kritik giver Torben Schønwaldt dog ikke meget for.
- HK kan godt lide at sige, at klinikassistenter er nogle af de lavest lønnede i vores branche. Men de fleste klinikassistenter tjener jo ligeså meget som eksempelvis en sygeplejerske, siger han.
Ifølge HK's egen lønstatistitik ligger gennemsnitslønnen for en privatansat klinikassistent på knap 29.000 kroner inklusiv pension, mens lønnen for en tandlæge i 2018 lå på knap 58.000 kroner om måneden ifølge tal fra Danmarks Statistik.
- Så jeg kan ikke helt se, at de skulle være specielt lavtlønnede. Men det er meget vigtigt at forstå, at vi ikke bruger den her situation til at gå specifikt efter en faggruppe. For det er alfa og omega, at vi har klinikassistenterne i vores faggruppe. Dem kan vi jo ikke undvære, understreger Torben Schønwaldt.
- Men vi kigger på alle tænkelige værktøjer, der kan hjælpe os igennem den her krise med skindet på næsen.
Det vil nok være naivt at tro, at vi alene kan fjerne en fritvalgsordning, som er gældende for stort set hele det private arbejdsmarked
Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen
Vil I genforhandle den aftale, som Tandlægeforeningen har indgået med HK?
- Vi synes, at dialog er vejen frem. Man må jo også bare sige, at en arbejdsmarkedskonflikt vil være et fuldstændigt uoverskueligt scenarie i den krise, vi står lige midt i. Så vi håber da, at vi kan mødes igen og tage en ny drøftelse af situationen, siger Torben Schønwaldt.
Vil I have en billigere aftale end den, som de andre arbejdsgivere har fået?
- Ja, ellers var det nok ikke blevet et nej fra vores medlemmer. Men det handler ikke kun om kroner og øre. Det handler også om en simplificering af den måde, som lønnen bliver beregnet på.
Han hæfter sig blandt ved den såkaldte fritvalgsordning, som giver de fleste overenskomstdækkede privatansatte en særlig konto, der kan bruges på fridage, pensionsindbetaling eller ekstra løn.
Ved årets overenskomstforhandlinger blev det beløb, som arbejdsgiverne indbetaler til kontoen, forhøjet fra fire til syv pct. for de fleste ansatte.
- Det er en dyr omgang og en ordning, som vi bruger rigtig mange omkostninger på og har meget bøvl med at administrere. Fordi medarbejderne jo nærmest måned for måned kan bestemme, hvordan den skal udmøntes, siger Torben Schønwaldt.
LÆS OGSÅ: Trængsel: 4.690 virksomheder har søgt om lønkompensation på et døgn
Siger du dermed, at I ønsker et opgør med fritvalgskontoen?
- Det vil nok være naivt at tro, at vi alene kan fjerne en fritvalgsordning, som er gældende for stort set hele det private arbejdsmarked. Men hvis vi kunne blive enige om en måde, så den kan forvaltes mere hensigtsmæssig for vores medlemmer, så vil vi da være langt, understreger han.