Kritiserer regeringens plan: Der er ikke undervisere nok til ekstra tandlæge-uddannelse

20200420-101852-L-1920x1260we
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Både tandlægeuddannelserne og Tandlægeforeningen langer ud efter regeringens plan om at etablere en tredje tandlægeuddannelse i Danmark.

Der er ikke undervisere nok til en tredje tandlægeuddannelse i Danmark.

Sådan lyder kritikken af regeringens plan om en ny tandlægeuddannelse i Hjørring fra flere førende fagpersoner i Politiken.

LÆS OGSÅ: Partier kritiserer udflytning af velfærdsuddannelser: 'Tæt på hul i hovedet'

Både de eksisterende tandlægeuddannelser og Tandlægeforeninger kritiserer planen, der blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S), bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) for to uger siden.

Problemet er ifølge kritikkerne, at der ikke er nok undervisere til tre tandlægeuddannelser i Danmark.

Anne Havemose Poulsen, institutleder på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, peger på, at der er 12-14 forskellige fagdiscipliner på området, og på mange af dem sidder der kun en enkelt forsker eller ph.d.-studerende, der kan undervise.

Samme melding kommer fra Siri Beier Jensen, som er institutleder på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet, som siger, at de manglende undervisere ikke bare kan trylles frem.

- Det tager 10 år at uddanne sig til forsker, der har fagligheden til at undervise på vores universitetsuddannelser. Det er, som om regeringen tror, at en tandlæge er en slags håndværker, der skal bore i tænderne, siger hun til Politiken.

Hos Tandlægeforeningen frygter formand Susanne Kleist, at fagligheden kan lide et knæk, hvis tre uddannelser kan konkurrere om undervisere.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen fastholder over for Politiken, at placeringen af en tandlægeuddannelse i Hjørring skal være med til at sikre en større uddannelsesbalance i Danmark.

GDPR