TR forklarer: Sådan kan netværk afsløre manipulation
I DEBATTEN omkring opbakningen til fagbevægelsen er det ikke kun vigtigt at satse på det organiserende arbejde. Antallet af medlemmer betyder meget, men det skal følges op af engagerede tillidsfolk, der også involverer deres kolleger.
LÆS OGSÅ: Vi kårer Årets TR: - De er rygraden på det danske arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard
Tillidsmandsnetværk er et redskab, der både har inspireret og været til stor gavn for mig og mine kolleger på det grafiske område i HK.
Fordi arbejdsgiverne snakker sammen
Arbejdsgivere snakker sammen. Det er ikke usædvanligt, at en bestemt "idé" som fx "lavere startløn" dukker op på forskellige trykkerier samtidig. Eller en bestemt "arbejdsgivervenlig" fortolkning af overenskomsten. Derfor skal tillidsfolk i samme branche også have et nært samarbejde.
Fagforeningen kan og skal være drivende i at få oprettet disse netværk, fordi det skaber mening for både tillidsfolk og medlemmer. Der skal være økonomi bagved
Benedicte Toftegård, grafisk trykker og fællestillidsrepræsentant på Aller Tryk
Lad mig tage et andet konkret eksempel:
Der er lokal lønforhandling, og når vi har været gennem de sædvanlige replikker om forbrugerpriser og virksomhedens konkurrenceevne, kommer der et tidspunkt, hvor direktøren bliver mere specifik. Han henviser til konkurrentens virksomhed, "hvor de kan køre stærkere med maskinerne" og "lønstatistikken viser klart, at de ufaglærte derovre har lavere løn, derfor har han ikke råd til at give noget".
LÆS OGSÅ: Det gav intet at stå alene - nu skal fagbevægelsen hele sårene frem mod OK24
Han har bestemt ikke altid ret. Måske manipulerer han bevidst? Forudsætningen for, at jeg/vi kan tilbagevise hans argumenter, er, at jeg/vi kender forholdene på den/de konkurrerende virksomheder. Jeg skal kende tillidsmanden, og vi skal have tillid til hinanden. Måske var svaret på direktørens spørgsmål, at de kørte stærkere med maskinen, fordi det var et mere simpelt produkt. Og måske havde de ufaglærte et tillæg, der ikke var opgivet i lønstatistikken.
Personlig kontakt skaber sammenhold
I HK startede de grafiske arbejdere tillidsmandsnetværk i begyndelsen af 00'erne. Avistrykkerierne havde haft et uafhængigt netværk tilbage i Grafisk Forbunds tid, men nu kom der også et netværk for dem, som trykte ugeblade, magasiner og reklametryksager.
Lige pludselig var vi næsten lige så velinformerede som arbejdsgiverne, og vi kunne se mønsteret i de angreb, de forsøgte at gøre på vores rettigheder.
LÆS OGSÅ: Sanne blev TR få måneder inden pandemi, fyringer og konkurs: - Det var utrolig hårdt
Den grafiske branche er stærkt nedadgående. I 2021 er antallet af trykkerier i Danmark stærkt reduceret og ordremængden koncentreret på færre ejere, der er fusioneret, eller har opkøbt hinanden. Vi har derfor fortsat vores tillidsmandsnetværk som et bredere forum, hvor vi samles fra alle slags trykkerier, men vi bruger stadig tid på, at de enkelte brancher taler sammen. Nu også de som trykker etiketter, emballage, osv.
Hvis fagbevægelsen skal have fremgang, skal den ikke kunne organisere medlemmer, den skal også kunne organisere modstand
Benedicte Toftegård, grafisk trykker, fællestillidsrepræsentant Aller Tryk
Vi mødes et par gange årligt. Vi taler om situationen på arbejdspladsen og sammenligner løn og arbejdsforhold. Vi inspirerer hinanden, vi debatterer særlige emner, og vi lærer hinanden at kende. Når man kender hinanden personligt, er der et udgangspunkt for at opbygge et sammenhold og en indbyrdes solidaritet.
Tillidsmandsnetværket udsender egne nyhedsbreve om, hvad der sker på virksomhederne. Vi vælger de repræsentanter, som skal være med ved overenskomstforhandlingerne. Vi bruger også netværket til at oprette relevant efteruddannelse målrettet vores kolleger. På visse arbejdspladser har det medført stor interesse for at benytte sig af kompetencefondens midler. Væsentligt større interesse end normalt for faglærte/ufaglærte.
Viden på tværs af lokale afdelinger
Hvorfor kan man ikke nøjes med at ringe ind i fagforeningen? Fordi fagforeningen har ikke den detaljerede viden og ikke kan erstatte den direkte kontakt mellem tillidsfolk. Men fagforeningen kan og skal være drivende i at få oprettet disse netværk, fordi det skaber mening for både tillidsfolk og medlemmer. Der skal være økonomi bagved.
LÆS OGSÅ: Grete og Jan er gået i krig – den ene taber og den anden ligner en vinder
I HK og mange andre fagforbund er afdelingerne suveræne. Desværre er der ikke altid den lokale forståelse for, at tillidsfolk må samarbejde og informere hinanden henover kommunegrænserne.
Vi har derfor gennem årene inviteret lokale formænd til at overvære vores møder og forklaret dem, at netværket må og skal orienteres om de relevante faglige sager ude i lokalområderne. Vi skal kunne se, om der er et mønster for at diskutere, hvad vi kan gøre som modsvar.
Hvis fagbevægelsen skal have fremgang, skal den ikke kun organisere medlemmer, den skal også kunne organisere modstand.