Ny trepartsaftale får lunken modtagelse
Onsdag blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om en trepartsaftale, der skal sikre mere arbejdskraft til de desperate arbejdsgivere.
Men aftalen får en lunken modtagelse.
LÆS OGSÅ: Analyse: Trepartsaftalen må skuffe Holbraad
Blandt andet hotel- og restaurationsbranchen har været hårdt presset af manglen på hænder, efter de igen kunne slå dørene op ovenpå coronanedlukningen.
En af dem, der har forsøgt at råbe op om problemet, er den adm. direktør i restaurantkæden Flammen, der må lade stole stå tomme, da der ikke er ansatte nok til at servicere alle gæster. Og han er skuffet over aftalen.
- Det er positivt, at man har sat sig ned og lavet en plan i forhold til at øge arbejdskraften. Men jeg synes, at man skruer på nogle håndtag, som man allerede havde i forvejen. Og det kan man så bare håbe rent faktisk giver noget. Jeg synes, at det er nogle fine hensigtserklæringer og initiativer, men spørgsmålet er, hvor meget det reelt set hjælper, siger Piet Klein til Jyllands-Posten.
Dumper med et brag
Hos Lederne går cheføkonom Niklas Praefke så langt som at dumpe aftalen.
- Aftalen løser på ingen måde manglen på arbejdskraft. Der er små fine initiativer i aftalen, men ikke noget, der for alvor gør det lettere for danske ledere at finde de ekstra medarbejdere, der er hårdt brug for i øjeblikket. På den måde dumper aftalen med et brag, skriver han i en skriftlig kommentar til Berlingske.
Aftalen skal blandt andet styrke jobcentrene, unge på kontanthjælp skal fremover kunne sendes i job uden at skulle visiteres til en uddannelse først og arbejdsgiverne må ikke længere kræve, at en jobansøger oplyser sin alder.
Men i forhold til at løse udfordringerne med manglende arbejdskraft er aftalen 'en dråbe i havet', mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der selv har været med til at forhandle den på plads.
- Aftalen løser på ingen måde den kritiske og akutte mangel på hænder, som vores virksomheder og samfund står midt i, siger adm. direktør i Jacob Holbraad i en pressemeddelelse.
Hovedelementer i aftalen
- 15 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til at styrke jobcentrene. Fokus på at formidle jobs og på at hjælpe virksomheder med at finde arbejdskraft
- 5 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til at styrke de regionale arbejdsmarkedsråd
- 4 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til jobcentrene til aktiviteter for nyuddannede
- Frist for at dokumentere jobsøgning sænkes fra tre til to måneder
- Forbud mod at anmode ansøgere om at oplyse deres alder
- 7 millioner kroner i 2023 til en særlig indsats for at få ledige seniorer i arbejde
- 5 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til at hjælpe virksomheder med at finde udenlandsk arbejdskraft
- 2 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til at fastholde internationale dimittender
- Udenlandske kandidatstuderende og -dimittender kan begynde fuldtidsjob, mens de afventer sagsbehandlingen i SIRI
- 2 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til at rekruttere arbejdskraft i Sydsverige
- 12 millioner kroner til SIRI for at nedbringe sagsbehandlingstiden på erhvervsområdet