Trommeslager i sorg efter besked fra Mette F.: 'Det er en tragedie'

kvartetfarver
Marianne Lewandowski (nr. 3 fra venstre) ses her sammen med de øvrige bandmedlemmer og Tina Dickow. Foto: PR
TEMA: Corona i Danmark
Med udsigt til en sommer uden koncerter og festivaler har musiker Marianne Lewandowski mistet tæt på en årsindkomst. Nu bliver hjælpepakkerne altafgørende.

Det har været en hård én at sluge for det danske kulturliv, at sommerens mange koncerter og festivaler nu også er blevet ramt coronavirus og dermed ikke kan blive afviklet.

LÆS OGSÅ: Hovednavn på dansk festival død af corona

Det stod klart, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag på et pressemøde gjorde det klart, at håbet for den type arrangementer ganske enkelt er ude.

Stribevis af aktører fra kulturlivet har efterfølgende blottet deres frustrationer over at blive afskåret fra at arbejde i den tid på året, der, for mange af dem, er årets vigtigste måneder. Én af dem er musikeren Marianne Lewandowski, der blandt andet er trommeslager for Tina Dickow.

Denne sommer skulle hun have turneret med Lis Sørensen. Men tourlivet er nu erstattet med frustrationer og ansøgninger om hjælpepakker.

- Det er en kulturel tragedie. Et hårdt slag mod fællesskabet, glæden og alt det musikken og kulturen står for. Det er en eksplosion, som kommer til at trække blodige spor i år frem. Det er jo en massakre på det arbejdsliv og fællesskab, vi kender, siger hun og uddyber:

- Det er det økonomisk, for på trods af velmenende og sejt tilkæmpede hjælpepakker, kommer det til at få kæmpe indflydelse på min og mange andres årsindkomst. Det betyder, at jeg mister mit arbejde og jeg mister muligheden for at formidle fælleskab og musik, som jeg kender det. Jeg mister tæt på hele min årsindkomst, fordi man som musiker har størstedelen af alt arbejdet fra marts til november.

Hjælpepakker er afgørende

Nu er Marianne Lewandowski indstillet på at skulle søge de etablerede hjælpepakker, som er blevet forhandlet på plads for at holde hånden under kulturlivet. Går det igennem, så forventer hun at klare sig igennem krisen.

Men det handler også om anden end bare indtægt og kolde kontanter, forklarer den 39-årige musiker, der er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium.

- Det økonomiske bliver nærmest overgået af den tomhed og sorg, jeg kan mærke over ikke at få lov til at komme ud at spille. Jeg savner det helt vildt, og det er på så mange måder ensbetydende med livet for mig, siger hun til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge hende står kulturbranchen over for et arbejde med at ‘genopfinde sig selv’, så det igen bliver økonomisk rentabelt. Idéer og engagement i tiltag er der nok af, mener hun.

Vi skal hjælpe med at bevare politikernes opmærksomhed på kulturen igennem hele den her ’forestilling’
Marianne Lewandowski, musiker

- Vi skal finde nye måder at skabe værdi for vores erhverv på, og heldigvis er langt de fleste i den her branche nogle super innovative og kreative mennesker. Det siver ud af alle sprækker, og det skal nok finde vej på en eller anden måde, når chokket har lagt sig lidt, siger hun og fortsætter:

- Derudover bliver kampen at hjælpe til med, at der stadig er et kulturliv på den anden side af alt det her. At vores spillesteder, festivaler og teatre overlever, for ellers har vi heller ikke noget at komme tilbage til. Vi skal hjælpe med at bevare politikernes opmærksomhed på kulturen igennem hele den her ’forestilling’.

Den opmærksomhed, mener hun, er afgørende. Hun fremhæver blandt andre Dansk Artist Forbund som nogle af dem, der har kæmpet hårdt for netop det. Du kan læse vores interview med formanden for Dansk Artist Forbund her.

- Det er tydeligt, at alle kulturordførere uden for regeringen har kæmpet, men desværre haft svært ved at trænge igennem til kulturminister Joy Mogensen (S). Det er heldigvis lykkedes nu, men kampen er langt fra slut, siger Marianne Lewandowski.

GDPR