
Både vrede og begejstrede bilister havde hornet i bund, da mellem 40 og 50 grafiske trykkere fredag eftermiddag blokerede Hveens Boulevard i Høje-Taastrup.
Det store trafikkryds, der ligger lige ved det store IKEA-center, var helt lammet i op mod 15 minutter. En enkelt bilist var så utilfreds med at sidde fast, at han kørte gennem blokaden, så trykkeriarbejdere måtte springe til siden og lade ham køre under et af deres bannere. Det kan du se i videoen i bunden af artiklen.
LÆS OGSÅ: Vrede arbejdere blokerede kæmpe trafikkryds
A4 Arbejdsliv interviewede nogle af de ansatte fra Aller Tryk i Høje-Taastrup for at høre, hvorfor deres kolleger demonstrerede. En af dem er Benedicte, der er udlært typograf.
Dine kolleger havde gang i noget lige før. Hvad skete der?
- Kollegerne har mere og mere fokus på, hvad der sker i overenskomstforhandlingerne. Der er indgået et industriforlig, som vi ikke er omfattet af, fordi vi er på den grafiske overenskomst, og den er ikke til forhandling endnu. Men vi ved, at indholdet af industriforliget vil smitte af på det, vi andre kan forhandle om. Det primære problem for min gruppe er, at hele spørgsmålet om kontrol af arbejdstid er stort set fraværende i det forlig, siger hun.
Vi står her også, fordi vores venner i byggeriet har problemer med social dumping
Benedicte, grafisk trykker
Benedicte forklarer, at branchen består af skifteholdsarbejde, herunder i weekender og om natten. Ifølge hende har Aller Tryk 'okay arbejdsforhold', men inden for trykkerfaget forekommer det i stigende grad, at man ændrer i folks vagter og kalder dem på arbejde med meget kort varsel, siger hun.
- Og på nogle områder er der funktionsløn, hvor der ikke er nogen øvre arbejdstid. Noget af det, de har givet køb på i industriforliget, er, at man nu kan dispensere for 11-timers reglen. Det handler hele tiden om fleksibilitet, men på arbejdsgiverens betingelser. Til sidst har vi ingen råderet over vores egen fritid, siger hun.
Trykkeri og byggeri: Det er samme kamp
Så den her aktion i dag er i virkeligheden også et opråb til de forhandlere, der skal sidde og forhandle for jer lige om lidt?
- Ja! Det bliver vores forhandlere i HK, der skal forhandle med Grafisk Arbejdsgiverforening og Danske Mediers Arbejdsgiverforening, siger den grafiske trykker og tilføjer:
- Men vi står her også, fordi vores venner i byggeriet har problemer med social dumping. Det har vi ikke så meget af i vores branche endnu. Men der er allerede steder i Jylland, hvor man er i færd med at hente polakker op. Derfor er byggeriets kamp også vores kamp.
Benedictes kolleger vil gerne sende et klart signal om, at overenskomstforhandlingerne ikke er slut for de forskellige faggrupper, bare fordi deres brancheforlig er på plads, siger hun:
- Hvis de (i byggeriet, red.) ikke kommer igennem med nogle ordentlige værn mod social dumping og en ordentlig forhøjelse af mindstelønnen, kommer det også til at ramme vores gruppe og alle muligt andre grupper. Det ved mine kolleger godt, siger hun.
Deres løn bliver ved med at gå op, mens vi ikke får særlig meget. Jeg synes ikke, vi skal blive ved med at finde os i det
Filip, grafisk trykker
Er der nogle konkrete forhold på jeres arbejdsplads, der var medvirkende til aktionen?
- Vi er meget optaget af natholdsarbejde, der har påvirket os meget. Til vores julefest for tidligere kolleger og pensionister kan vi se, at mange af dem ikke bliver særlig gamle og dør midt i 60'erne. Vi har kæmpet med det i 15-20 år, og har fået bedre forhold. Men hvis ikke der sker noget for alle de andre trykkere, er det ikke sikkert, at vi bliver ved med at have vores aftaler her. Man bliver hele tiden presset af laveste fællesnævner, siger hun.
Trafikblokade var retfærdiggjort
Men sådan en solidaritetsaktion – er det grund nok til at stoppe trafikken på en af de mest trafikerede veje i Høje-Taastrup?
- Hvis ikke man gør noget ud over det sædvanlige, er der jo ikke nogen, der hører efter, hvad man siger. Du kan bare se, at du kommer her og interviewer mig – det havde du ikke gjort ellers, vel?
Benedicte tilføjer, at det ikke var alle trafikanterne, der var vrede over aktionen.
- Der var mange, der sagde: 'Ej, hvor er det dejligt, at nogen gør noget'. Jeg tror faktisk, at der er mange, der har det sådan. Der sker så meget lort i vores samfund: skatteundragelse og banker, der snyder. Det er en følelse af, at vi bliver taget i røven, og at nogen må gøre noget, siger hun.
En af de andre ansatte tilføjer, at trafikblokaden skal ses i sammenhæng med fredagens landsdækkende faglige aktionsdag i anledning af OK20-forhandlingerne. Og at Allers ansatte til aktionen fik selskab af kolleger fra andre trykkerier, tømrere og stilladsarbejdere.
LÆS OGSÅ: Politi og romerlys ved faglig aktion
Mens A4 Arbejdsliv taler med Benedicte, kommer trykkeren Filip ud af Aller Tryks bygning. Han har 40 års erfaring fra branchen og har netop afsluttet en natholdsvagt. I alle sine år i branchen har Filip arbejdet om natten, fortæller han.
- Vi ville gerne markere, at vi ikke er helt tilfredse med det, der sker i øjeblikket. Der må gerne komme noget speed på. Det var jo en lille markering, men vi ville gerne vise flaget, siger han.
Hvad er det, der ikke går hurtigt nok i forhandlingerne?
- Vi har været tilbageholdende i alle årene. Lige siden jeg kom ind i branchen, har jeg fået at vide, at det går ned ad bakke. Men det er jo ikke det, vi ser, når vi kigger på cheflønningerne. Deres løn bliver ved med at gå op, mens vi ikke får særlig meget. Jeg synes ikke, at vi skal blive ved med at finde os i det.
Efter den trafikale blokade genoptog medarbejderne på Aller Tryk arbejdet.
A4's journalister på stedet sendte live på Facebook under den faglige aktion. Du kan se, hvordan trykkernes blokade udfoldede sig her.