TV2 og filmfolk i storkonflikt: Al dramaproduktion er stoppet

sadassadsadasdasdasd
"Fiktion bliver så bekostelig, at vi kommer til at prioritere andre formater," siger Katrine Vogelsang, fiktionschef ved TV 2, til Politiken Foto: Michael Langhoff/TV 2
En rettighedsaftale, der skulle sikre, at danske filmfolk fik højere indtjening, er nu kilde til en storkonflikt mellem filmfolkene og TV 2. Stationen har standset al dramaproduktion. Dansk Skuespillerforbund kalder TV 2’s beslutning for "absurd".

En rettighedsaftale, der skulle sikre bedre indtjening for de danske filmfolk, der medvirker i produktioner på streamingtjenester, risikerer nu at føre til alvorlige økonomiske konsekvenser for dem i stedet.

Det skriver Politiken.

Aftalen trådte i kraft ved årsskiftet og flere streamingselskaber har siden været særdeles utilfredse med den.

TV 2 har taget den drastiske beslutning at indføre et midlertidigt stop for udvikling af danske dramaproduktioner, da de mener, at aftalen vil medføre en prisstigning på op mod 600 procent for deres største produktioner.

Kritik fra filmfolk

TV 2’s beslutning giver anledning til hård kritik fra formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen.

“TV 2 har et kæmpe ansvar for udvikling af dansk drama, så det er absurd at lave et totalt udviklingsstop. Det er jo en overenskomst, som forbundene har lavet sammen med Producentforeningen, og som TV 2 ikke vil betale for. Det er de i deres gode ret til ikke at gøre, men jeg synes, de må tage ansvar,” siger Benjamin Boe Rasmussen, formand Dansk Skuespillerforbund, til Politiken.

LÆS OGSÅ: Inderne skal nu høre dansk jazz

Rettighedsaftalen er indgået mellem Producentforeningen, en brancheforening, hvis medlemmer er produktionsselskaber, og Create Denmark, som har handlet på vegne af filmfolkenes fagforbund.

Formålet med aftalen er at sikre danske skuespillere, forfattere og instruktører en højere betaling fra streamingtjenesterne. Det sker konkret ved, at filmfolkene skal have en løbende udbetaling fra streamingselskaberne, der blandt andet baseres på, hvor mange abonnenter streamingtjenesten har. 

Nikolaj Scherfig, formand for Danske Dramatikere, en fagorganisation for dramatikere og manuskriptforfattere, forklarer til Politiken, at specielt manuskriptforfattere står i en svær situation, da de som regel er de første, der sættes i arbejde, når nye filmprojekter skal i gang. Derfor rammes de nu direkte på deres levebrød af TV 2’s produktionsstop.

Usikre beregninger

Christina Rosendahl, filminstruktør og talsperson for Create Denmark, sår dog tvivl ved TV2’s udsagn om en 600 procents prisstigning. Hun siger til Politiken, at ifølge Create Denmarks beregninger vil rettighedsaftalen kun medføre en stigning på 56 procent for TV 2.

LÆS OGSÅ: Eksklusivt uddrag: Ny bog skildrer den dramatiske fusion mellem LO og FTF

TV 2 fastholder dog over for Politiken, at rettighedsaftalen er økonomisk uholdbar for mediehuset.

“Aftalen giver nogle enorme betalingsstigninger, hvis vi skal udnytte fiktionen på TV 2 Play. Vores bekymring er, at vi er nødt til at skære i fiktionen for at kunne betale. Og at fiktion bliver så bekostelig, at vi kommer til at prioritere andre formater for at bedrive kommerciel public service,” forklarer Katrine Vogelsang, fiktionschef ved TV 2, til Politiken.

GDPR