Hælder sundhedsregnskab ned ad brættet: Frygter gabestok

20141119-135508-A-1920x1277we
Fødevareforbundet NNF kræver, at alle virksomheder i Danmark forpligtes til at føre et sundhedsregnskab. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udspil fra Fødevareforbundet NNF forkastes af arbejdsgiverforeningen Danske Slagtermestre. Virksomheder risikerer at komme i offentlig gabestok, hvis de tvinges til at offentliggøre regnskab over medarbejdernes sundhedstilstand, lyder kritikken.

Artiklen er onsdag den 24. september 2021 klokken 10.30 blevet opdateret en kommentar fra Danish Crown.

--

Når danske virksomheder sætter sidste punktum i deres årsregnskaber, skal de også vedlægge et sundhedsregnskab over, hvor gode de er til at forebygge et nedslidende arbejdsmiljø.

Sådan lyder det i et nyt og banebrydende udspil fra Fødevareforbundet NNF, der i disse dage afholder kongres i Aalborg.

LÆS OGSÅ: Carlsberg har succes med at ændre arbejdsgange

Men udspillet får en hård modtagelse af arbejdsgiverforeningen Danske Slagtermestre, som NNF gang på gang indgår overenskomst med.

- Forslaget vækker bekymring hos os. Hvis virksomheder skal lave et offentligt sundhedsregnskab over arbejdsmiljøet, bliver der trukket et ekstra lag af bureaukrati ned over dem, siger Steen Møhring Madsen, afdelingschef i Danske Slagtermestre, til A4 Arbejdsmiljø og fortsætter:

- Det kan ende i en offentlig gabestok, og det tror jeg ikke, er den rigtige vej at gå. Nogle virksomheder kan blive hængt uforvarende ud.

Heller ikke slagterigiganten Danish Crown er begejstret for forslaget, selvom de kvitterer for NNF's nytænkning.

- Det er et spændende forslag, og i tråd med Danish Crowns bæredygtigheds strategi-spor 'Good Jobs for Everyone'. Vi mener dog, at man bør fokusere på allerede eksisterende systemer, hvor nøgletallene allerede i dag optræder. Vi bør ikke opfinde et nyt rapporteringsformat til virksomhederne, som giver en øget belastning, siger Morten Pedersen, chef for arbejdsmiljø og bæredygtighed i Danish Crown, og uddyber:

- Man skal tænke efter, hvad man pålægger virksomhederne. Og hvorvidt rapporteringskravene, som NNF foreslår, reelt vil medføre den forandring, man ønsker. De foreslåede data bliver allerede i dag rapporteret i en vis udstrækning. 

I forlængelse af Arne-pension

Med udspillet kræver NNF, at alle virksomheder i Danmark skal føre et sundhedsregnskab. Regnskabet skal være en integreret del af virksomhedernes årsregnskab på linje med klimaregnskaber og CSR-regnskaber.

Der skal være fuld gennemsigtighed med, hvor gode virksomhederne er til at skabe et godt arbejdsmiljø, der kan forhindre fysisk nedslidning. Det er eksempelvis et stort problem blandt slagteriarbejdere i Danmark.

Hvis virksomheder gør deres hjemmearbejde godt og har styr på arbejdsmiljøet og deres sundhedspolitik, så kommer de ikke i en offentlig gabestok. Tværtimod bliver man mere attraktiv som arbejdsplads
Gitte Redder, faglig kommentator, A4

Eksempelvis skal virksomheder i deres årlige regnskaber offentliggøre nøgletal for antallet af arbejdsskader, sygefravær og antallet af opsigelser og personaleomsætning. På den måde kan jobsøgende se, om det er en virksomhed, de har lyst til at være ansat i.

Udspillet ligger i forlængelse af indførelsen af tidlig tilbagetrækning - den såkaldte Arne-Pension - hvor de mest nedslidte med mange arbejdsår på bagen kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid.

LÆS OGSÅ: Podcast: Vil fortsætte Arne-kampen på arbejdspladserne

Nu handler det om at forebygge, så nedslidte lønmodtagere i det hele taget undgår at havne på Arne-Pension, lyder det fra NNF-formand Ole Wehlast.

Kommentator: Klassisk automatreaktion

- Når man kan lave årsregnskaber, så kan man også lave sundhedsregnskaber, som skal offentliggøres årligt. Her skal det fremgå, hvad virksomhederne har gjort for at undgå medarbejdernes belastninger. Det skal altså være næste skridt, efter at Arne-pensionen kom på plads, siger Ole Wehlast.

Ifølge A4's faglige kommentator, Gitte Redder, er Danske Slagtermestres udmelding en klassisk automatreaktion fra en arbejdsgiverforening.

- I virkeligheden handler det om, at hvis virksomheder gør deres hjemmearbejde godt og har styr på arbejdsmiljøet og deres sundhedspolitik, så kommer de ikke i en offentlig gabestok. Tværtimod bliver man mere attraktiv som arbejdsplads. Det er i alles interesse, også arbejdsgivernes, forklarer Gitte Redder.

Fakta: Udspil om sundhedsregnskab

Fødevareforbundet NNF kræver, at alle virksomheder i Danmark forpligtes til at føre et sundhedsregnskab.

Sundhedsregnskabet skal være en integreret del af virksomhedernes årsregnskab på linje med klimaregnskaber og CSR-regnskaber.

I sundhedsregnskabet skal virksomhederne, ved brug af let sammenlignelige nøgletal, redegøre for sundhedstilstanden på virksomheden, samt indrapportere arbejdets samlede påvirkning af medarbejderes sundhedstilstand. Virksomhederne skal desuden være forpligtet til at offentliggøre en række centrale nøgletal, som gør det muligt for interne og eksterne interessenter at følge udviklingen.

Virksomheden skal således offentliggøre nøgletal for:

  • Antal arbejdsskader og udgifter til erstatninger
  • Andelen af medarbejdere, der må forlade arbejdspladsen i utide
  • Sygefraværets betydning for produktionen og indtjeningen
  • Vikarforbrug
  • Antallet af opsigelser, personaleomsætning for forskellige grupper og udgifter til rekruttering og oplæring

Kilde: NNF

Arbejdsgiver: Pisk duer ikke

Men der er mange måder at sikre et skadesforebyggende arbejdsmiljø på, mener Steen Møhring Madsen.

Dansk Slagtermestre kommer jævnligt ud på landets arbejdspladser sammen med NNF og fysioterapeuter. Her taler de med virksomhedsejere og medarbejdere om sundhedstiltag, der kan være til gavn for både arbejdsmiljøet og produktionen.

LÆS OGSÅ: Nye alarmerende tal: Stadig flere seniorer føler sig slidt ned før pensionen

Det skal der være mere af, frem for pisk, som NNF's udspil lægger op til, lyder det fra afdelingschefen i Danske Slagtermestre.

- Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når en personaleomsætning er, som den er. Det er langt fra ensbetydende med, at en virksomhed ikke har et godt arbejds- eller sundhedsmiljø. Det samme gør sig gældende i forhold til antallet af arbejdsskader, siger Steen Møhring Madsen og uddyber:

- Det er ikke alle arbejdsskader, der kan tilskrives en virksomheds indsats på området. Hvis man offentliggør tallene, kommer de til at stå alene, og så mangler man måske den fulde historie om, hvad der ligger bag tallene.

A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få en kommentar til NNF's udspil fra slagterivirksomheden Tican, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Chokoladeproducenten Toms ønsker ikke at stille op til interview.  

GDPR