Valget er overstået, lad demokratiet begynde
DET ER NU godt en uge siden, vi alle var forbi stemmeurnerne for at stemme til kommunal- og regionsrådsvalget.
Det kan aflæses i Facebook-kommentarsporene, hvor lokalpolitikerne, vindere som tabere, bliver spammet med opslag om, at de snart gerne må få pillet deres plakater på hjørnet ved den lokale kiosk ned; og det kan høres og ses i radioen og tv’et, hvor politiske kommentatorer lystigt analyserer den nyeste borgmester-rævekage fra Sønderbøvle Kommune.
Det er nu, at vores arbejde som borgere begynder og de demokratiske arbejdshandsker skal tages på
Mathias Uglebjerg Vinholt, ungdomsformand Dansk El-Forbund
Jeg hverken kan eller vil blande mig i, om du stemte blåt, rødt, kulsort eller pastelgrønt. En af grundene til, at jeg altid har haft en stor forkærlighed til lokalvalgene, er, at bredden i kandidatfeltet ofte er så stort, at det næsten er umuligt ikke at kunne finde en kandidat, der meningsmæssigt bare nogenlunde falder i ens smag.
LÆS OGSÅ: Analyse: Frederiksens magttrick fra 2019 blev gentaget i storbyerne
PERSONLIGT HAVDE JEG dog i år sat mig selv på en nærmest umulig mission, da jeg var på jagt efter en socialdemokratisk kandidat i København, hvis mærkesag ikke var at sløjfe samtlige parkeringspladser i kommunen, velvidende, at det at køre i bil på arbejde ikke drejer sig om, at man har et personligt udestående med indlandsisen på Grønland, men handler om at få en hverdag til at hænge sammen.
Spøg til side, så håber jeg, at du i dine kandidatovervejelser også havde den danske ungdoms elever og lærlinge med i tankerne, da krydset blev sat. Havde du det, så håber jeg, du vil læse videre, for det er nu, at vores arbejde som borgere begynder og de demokratiske arbejdshandsker skal tages på.
LÆS OGSÅ: Kommunalvalg: Elektrikerne Allan og Rasmus skilter med jobbet
For opmærksomheden og engagementet omkring vores demokrati, om det så gælder kommunen, regionen, Folketinget eller EU, virker som en afsluttende eksamen i stedet for en løbende skole-hjem samtale. Men der er simpelthen for mange vigtige kampe, der kan og skal løftes lokalt, til, at vi kan nøjes med at sætte et kryds, overlade dem til politikerne i fred, og så bare gøre boet op om fire år. Det kan vi ikke være fremtidens faglærte bekendt.
NOGET, VI SOM FAGLIGT ENGAGEREDE elektrikersvende og -lærlinge kan være lige så gode til at glemme, er, hvor stor en forskel der kan gøres, og hvor mange sten der kan fjernes fra stien for fremtidens faglærte gennem netop kommunal- og regionspolitiken.
Ungdommens kampe skal vindes i dag - ikke i stemmeboksen om fire år
Mathias Uglebjerg Vinholt, ungdomsformand Dansk El-Forbund
Flere kommuner skal indføre krav om dansk overenskomst og sociale klausuler på offentligt byggeri, renoverings- og vedligeholdelsesarbejde; det er nu, der skal indføres obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolen, så flere kan stifte bekendtskab med vores fag, og det er nu, der skal bygges flere ungdomsboliger, der skal være til at betale med en lærlingeløn.
Men skal alt det og meget mere blive til virkelighed, så kræver det, at vi som vælgere netop ikke lader demokratiet forblive et kryds hvert fjerde år.
Derfor vil jeg afslutningsvis komme med følgende opfordring om, at du ikke vil afholde dig fra at kontakte dine lokalpolitikere. Ingen af dem skal have lov til at glemme de løfter, der blev delt ud på torvet sammen med croissanterne og flyerne, når først valgplakaterne er blevet pillet ned; og havde de ikke fokus på elever og lærlinge i deres valgmateriale overhovedet, jamen så må vi andre jo fortælle dem, hvem og hvad de overser.
Send dem en mail, giv dem et kald, skriv en Facebook-besked. Del gerne erfaringerne fra din hverdag, men vigtigst af alt, så gør forventningen helt klar: Ungdommens kampe skal vindes i dag - ikke i stemmeboksen om fire år.
Mathias Uglebjerg Vinholt, er elektriker og ungdomsformand Dansk El-Forbund