Oversete midler på finansloven: 20 millioner ekstra til at bekæmpe krænkelser og psykisk mistrivsel

20181021-181536-2-1920x1277we
De ekstra midler kan potentielt få stor betydning for lønmodtagere, der mistrives psykisk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På finansloven for 2021 er der afsat 20 millioner kroner over de næste to år til indsatsen mod seksuel chikane og psykisk arbejdsmiljø.

20 millioner kroner ekstra over de næste to år til at forebygge seksuel chikane og dårligt, psykisk arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

Det er regeringen og dets støttepartier Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at afsætte på finansloven for 2021.

De ekstra midler er et lidt overset element på finansloven, men de kan potentielt få stor betydning for lønmodtagere, der mistrives psykisk. 

LÆS OGSÅ: Hummelgaard om seksuel chikane: Godtgørelse og arbejdsgiveransvar skal diskuteres i trepart

Med pengene får Arbejdstilsynet 10 millioner ekstra i henholdsvis 2021 og 2022 til at øge indsatsen med seksuel chikane, mobning og øvrige psykiske udfordringer på arbejdsmarkedet.

- Det er godt, at vi kan gøre en ekstra indsats for at forebygge, at man bliver udsat for seksuel chikane eller føler sig krænket på arbejdet. Den slags skal vi i fællesskab arbejde på at komme til livs.

- Det handler om at få skabt en kulturændring på arbejdspladsen, og her bærer arbejdsgiverne det overordnede ansvar, men det er vigtigt, at vi politisk hjælper med til, at alle kan gå på arbejde uden at blive udsat for krænkende adfærd, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Det er uvist, hvordan tilsynet konkret vil gøre brug af de ekstra midler.

Trepart på trapperne

De nye midler kommer i kølvandet på, at Peter Hummelgaard forleden præsenterede 14 initiativer til at skabe en kulturændring på danske arbejdspladser i forhold til seksuel chikane.

Et af initiativerne er, at der inden længe – formentlig før jul – indkaldes til de første trepartsdrøftelser om emnet.

I en forespørgselsdebat i Folketinget fredag sagde Peter Hummelgaard, at man i drøftelserne med arbejdsmarkedets parter skal drøfte behovet for at kigge lovgivningen om seksuel chikane igennem. Blandt andet i forhold til godtgørelsesniveauet og arbejdsgiveransvaret.

Fagbevægelsen ønsker at pålægge arbejdsgiverne et såkaldt ’indirekte, objektivt arbejdsgiveransvar’. Ifølge fagbevægelsen skal det være tydeligere i lovgivningen, at arbejdsgivere skal kunne dokumentere, hvorvidt de har forebygget tilstrækkeligt i sager om seksuel chikane.

Den idé er flere borgerlige partier ikke tilhængere af.

- Jeg kan være meget bekymret for forslaget om indirekte og objektivt ansvar for arbejdsgiverne. Det er ikke vejen at gå, sagde den konservative ligestillingsordfører, Birgitte Bergman, forleden i folketingssalen.

GDPR