27 slagteriarbejdere har fået anerkendt Covid-19 som en arbejdsskade

Peter_Wagner_slagteriarbejder_og_tr_Danish_Crown_Ringsted_Rune_Evensen_F__devareforbundet_NNFjpg
Peter Wagner, slagteriarbejder og TR på Danish Crown i Ringsted, blev smittet med covid-19 under sommerens udbrud på slagteriet. Nu har han og 26 kolleger fået anerkendt sygdommen som arbejdsskade Foto: Rune Evensen/Fødevareforbundet NNF.dk
27 slagteriarbejdere, der blev smittet med Covid-19 under udbruddet hos Danish Crown i Ringsted i sommer, har fået anerkendt sygdommen som en arbejdsskade. En af dem er 53-årige Peter Wagner. Han ved ikke, om han får ret til erstatning, men håber, at hans hårdt ramte kolleger gør.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Fødevareforbundet NNF.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

I sommer blev 165 slagteriarbejdere smittet med COVID-19 under udbruddet på Danish Crowns slagteri i Ringsted. En af dem var Peter Wagner, og nu har han og 26 kolleger fra slagteriet fået anerkendt sygdommen som en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), skriver Fødevareforbundet NNF.dk.

– Jeg er lettet og glad for, at det er anerkendt som en arbejdsskade. Det er en lille sejr i den her kedelige tid, siger Peter Wagner og fortsætter:

– Men jeg var næsten sikker på, at den ville gå igennem, fordi jeg var tillidsrepræsentant i den uge, hvor smittetallet steg og steg, og jeg havde så tæt kontakt til mine kolleger. Så hvis ikke min sag ville blive anerkendt, ville der være noget galt.

LÆS OGSÅ: Hver tredje får afvist corona-skade: I disse brancher er det særligt svært

Selv om Peter vendte tilbage til sit arbejde på fuld tid i september, døjer han stadig med senfølger som hovedpine, koncentrationsbesvær, vejrtrækningsproblemer og træthed. I december faldt han pludselig om, men selv om han har været gennem flere undersøgelser og både er blevet CT- og MR-skannet, kan lægerne ikke sige, hvorfor det skete, eller om det har nogen forbindelse til Covid-19.

– Lige efter var jeg lidt bekymret, fordi jeg arbejder alene på første sal på slagteriet, hvor ingen kan se mig, hvis jeg faldt om igen. Men det er ikke sket siden, så jeg tænker ikke så meget over det nu, siger Peter.

Vurdering af varige mén

I løbet af efteråret 2020 fik Peter Wagner og 102 kolleger på slagteriet i Ringsted anmeldt Covid-19 som en arbejdsskade med hjælp fra Fødevareforbundet NNF. 27 af dem har indtil videre fået anerkendt deres sager af AES, som nu skal til at undersøge, om slagteriarbejderne har erhvervsevnetab eller varige mén.

LÆS OGSÅ: Advokat undrer sig over corona-tal: Det ligner sminkede tal

– AES vil kontakte mig sidst i maj, når de har haft nogle flere læger ind over min sag. Men hvordan de kan vurdere, hvad min méngrad er, når jeg får ondt i hovedet eller bliver træt og øm i min krop, det forstår jeg ikke. Det må være vanvittig svært, siger Peter Wagner.

Jeg ved ikke, hvad der sker med de kolleger, som bliver testet positiv nu. Om de også får det anmeldt og anerkendt som en arbejdsskade, eller om AES siger, at de må være blevet smittet ude i samfundet
Peter Wagner, slagteriarbejder og TR på Danish Crown i Ringsted

Selv om han stadig døjer med senfølger efter sygdommen, ved han ikke, om det er nok til, at han får ret til erstatning for erhvervsevnetab eller varige mén.

– Jeg er i tvivl, om jeg får erstatning, men man ved jo ikke, hvordan det her arter sig om et halvt år. Det kan være min hovedpine bliver så slem, at jeg har hovedpine 4-5 timer om dagen, og hvad så? siger Peter Wagner og tilføjer:

– Men jeg håber virkelig, at mine kolleger, som har været rigtig hårdt ramt, får ret til erstatning.

Bekymret for kollegerne

Indtil videre har 27 slagteriarbejdere hos Danish Crown i Ringsted fået anerkendt Covid-19 som en arbejdsskade.

– Jeg har talt med 10-15 stykker, og de er meget tilfredse med, at sygdommen er anerkendt. De sætter også stor pris på det, fagforeningen har gjort. Der er mange, som ikke havde haft overskud til at udfylde papirerne rigtigt og sende dem ind. Og dem som virkelig er hårdt ramt, ville aldrig nogensinde have fået udfyldt det, siger Peter Wagner.

LÆS OGSÅ: Direktør nægter at anmelde corona som arbejdsskade: Jørgen var syg i en måned

Selv om han er glad for, at de er så mange kolleger, der har fået anerkendt Covid-19 som en arbejdsskade, er han bekymret for de kolleger, som bliver smittet med sygdommen nu.

– Jeg ved ikke, hvad der sker med de kolleger, som bliver testet positiv nu. Om de også får det anmeldt og anerkendt som en arbejdsskade, eller om AES siger, at de må være blevet smittet ude i samfundet. Det er lidt sværere at bevise, at det netop er på DC i Ringsted, de har fået det, Det er jeg lidt spændt på at se, siger Peter Wagner.

GDPR