A4 Arbejdsmiljø går på sommerferie - glæd dig til et travlt og spændende efterår

20140722-075528-L-1920x1284we
A4 Arbejdsmiljø skal ud i sommerlandet, men vender stærkt tilbage i august. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nichemediet om arbejdsmiljø skal ud i sommerlandet og vender stærkt tilbage i august.

Sveden pibler ned ad min kind, mens jeg indleder denne tekst. Temperaturen nærmer sig 25 grader i redaktionslokalet.

Sommervarmen kan gøre arbejdsmiljøet tæt på ulideligt. Heldigvis trænger der en luftig brise ind gennem sprækkerne på de åbne facadevinduer.

Du kender det sikkert fra dig selv. Man mister nemt koncentrationsevnen, når det er varmt. Man må holde flere pauser i løbet af en arbejdsdag, og det er også okay.

Og måske er det i virkeligheden godt for mange af os, at vi efter nogle meget surrealistiske måneder arbejdsmæssigt kommer ned i gear.

Coronakrisen har for en periode sat helt nye standarder for vores arbejdsmiljø. Ord som hjemmekontor, værnemidler, smittespredning og afstandskrav har nu fået en central placering i ordbogen.

Arbejdsmiljøfolket spændt hårdt for

Der har været nok af arbejdsopgaver for landets arbejdsmiljøprofessionelle og arbejdsmiljørepræsentanter i de seneste måneder under coronakrisen.

Foruden den almindelige arbejdsmiljøindsats har man pludselig skullet forholde sig til sundhedsmyndighedernes til tider komplekse retningslinjer og anbefalinger og til en utryghed blandt medarbejderne, der næppe er set mage på det danske arbejdsmarked i nyere tid.

Den gode nyhed er, at arbejdsmiljøfolket nok ikke får mindre at lave efter sommerferien. Særligt arbejdsmarkedets parter får travlt til efteråret.

Pukkel venter til efteråret

Udmøntningen af sidste års arbejdsmiljøaftale er blevet udsat på grund af coronakrisen, og nu venter der en pukkel i andet halvår af 2020.

Her fortsætter arbejdet med at udforme en ny national strategi for arbejdsmiljøforskning og nye nationale arbejdsmiljømål på brancheniveau.

Bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø og strukturen for arbejdsmiljøorganiseringen på landets arbejdspladser er ligeledes påvirket af coronakrisen.

Arbejdet med at nå i mål med disse elementer og mange flere fortsætter også efter sommerferien.

Kampen mod nedslidning

I det hele taget bliver det et interessant efterår set med arbejdsmiljøbriller.

Regeringen ventes at præsentere en model for tidlig pension til nedslidte med mange år på arbejdsmarkedet. Den såkaldte Arne-model vil utvivlsomt indeholde elementer, der har fokus på at forebygge nedslidning.

Tidligere i juni forklarede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Altinget, at ambitionsniveauet med at forbedre arbejdsmiljøet skal hæves. Også i forhold til de unge generationer, der gerne skulle klare mange år på arbejdsmarkedet uden at blive nedslidt.

- Vores store opgave er at blive ved med at insistere på at forebygge og forbedre arbejdsmiljøet. I samspil med lønmodtagere og arbejdsgivere skal vi blive ved med at forbedre det, men også hele tiden hæve ambitionsniveauet i forhold til både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø, lød det fra ministeren.

På A4 Arbejdsmiljø glæder vi os til efteråret. Vi vil fortsætte med at opdatere jer læsere med de nyeste viden, tendenser og politiske udvikling på arbejdsmiljøområdet.

A4 Arbejdsmiljø går på sommerferie i hele juli, men vender stærkt tilbage i starten af august. Glæd dig!

God sommer.

Jonas Sivkær Pettersen
Redaktør, A4 Arbejdsmiljø

GDPR