Trods gode chancer for anerkendelse: Corona-arbejdsskadesager afvises

20190116-092758-L-1920x1281we
- Vores opfordring er klar: Man skal udfylde det her spørgeskema, siger næstformand i Dansk Sygeplejerråd, Anni Pilgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Mange af de afviste corona-arbejdsskadesager er blevet afvist, fordi anmelderen ikke har udfyldt et obligatorisk spørgeskema. En situation, der bekymrer Dansk Sygeplejeråd.

Skal man have coronavirus anerkendt som en arbejdsskade, er det en forudsætning, at man udfylder et spørgeskema fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

Men mange anmeldere gør det ikke, viser en aktindsigt, A4 Arbejdsmiljø har fået hos AES.

A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i de første 88 sager, som gemmer sig under betegnelsen 'afvist retligt/ej svar' i AES' ugentlige opgørelese for corona-arbejdsskader.

Aktindsigten viser, at samtlige 88 sager er afvist, fordi anmelderen trods rykkere ikke har besvaret spørgeskemaet. Hovedparten af de 88 sager kommer fra ansatte i sundheds- og plejesektoren.

Sitautionen bekymrer næstformand i Dansk Sygeplejerråd, Anni Pilgaard.

- I Dansk Sygeplejeråd synes vi, det er meget betænkeligt, at så mange ses i den her kategori. Corona er en ny lidelse, og vi ved ikke, om den kan blusse op igen, eller om man om to år vil se nogle ubehagelige senkomplikationer. Vi har allerede hørt om små blodpropper, der kan sættes sig i hjernen og medføre hukommelsessvigt, siger Anni Pilgaard til A4 Arbejdsmiljø.

Anbefalingen herfra skal klart lyde, at man besvarer de her spørgeskemaer og får færdigbehandlet anmeldelsen
Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater

Slå det ikke hen som papirnusseri

Det er en forudsætninger for at få anerkendt smitte med covid-19 som en arbejdsskade, at man besvarer AES spørgeskema. Derfor er opfordringen også klar fra Dansk Sygeplejeråds næstformand.

- Vores opfordring er klar: Man skal udfylde det her spørgeskema. Og er det besværligt, så bør man kontakte sin fagforening, hvor vi har professionelle, der sidder og venter på at hjælpe, siger hun.  

LÆS OGSÅ: Efter kritik: AES ændrer opgørelse for corona-arbejdsskadesager

Også selvom man ikke tænker, at det er relevant at udfylde skemaet lige nu, bør man alligevel sætte sig ned og besvare spørgsmålene fra AES, lyder opfordringen fra Anni Pilgaard. Det vil være rigtig godt givet ud på længere sigt, mener hun.

- Jeg kan godt forstå, at man måske tænker: 'det var da bare en almindelig influenza, og det er spild af tid, jeg skal lave det her papirnusseri', men den dag man måske får en senkomplikation, så vil vi i Dansk Sygeplejerråd have meget svært ved at hjælpe de her medlemmer, fordi arbejdsskaden ikke er blevet anerkendt i første omgang, fordi man ikke har besvaret det her spørgeskema.

Uklart for arbejdsskadeadvokat

Hun bakkes op af arbejdsskadeadvokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater.

- Rent rationelt giver det ikke nogen mening ikke at besvare de her spørgeskemaer, for de vil formentligt få smitte med covid-19 anerkendt som en arbejdsskade. Hvis du om to år får en lungesygdom, blodprop eller lignende senfølge fra corona, vil det jo være meget belejligt at have en anerkendt arbejdsskade i baglommen, siger Mads Pramming til A4 Arbejdsmiljø og tilføjer:

- Anbefalingen herfra skal klart lyde, at man besvarer de her spørgeskemaer og får færdigbehandlet anmeldelsen.

Det står uklart for Mads Pramming, hvorfor så mange vælger ikke at besvare spørgeskemaet. Et bud kunne være, at det ikke er de corona-ramte personer, der på egen hånd har anmeldt sagen i første omgang. 

- Jeg vil tro, at det er nogle arbejdsgivere eller fagforeninger, der i første omgang har anmeldt alt på vegne af privatpersoner af sikkerhedshensyn. Herefter viser det sig måske, at personen, der har været smittet med covid-19, ikke føler sig berørt af at have været smittet og ikke er så engageret i sagen længere, hvorfor de ikke besvarer spørgeskemaet. Eller også har AES simpelthen givet postbuddet de forkerte adresser, siger arbejdsskadeadvokaten.

AES anerkender i vid udstrækning

Hvis man i første omgang ikke udfylder AES' spørgeskema og fortryder, skal man dog ikke fortvivle, da AES genoptager sagen, såfremt man besvarer spørgeskemaet.

AES har per 5. oktober foreløbigt modtaget 1.391 anmeldelser om arbejdsskader relateret til covid-19. 665 af de sager er nu færdigbehandlet, og alle, der har anmeldt smitte med covid-19 som en arbejdsskade og har udfyldt myndighedernes spørgeskemaer, har fået skaden anerkendt.

Næste skridt er at se på, om en erstatning eller godtgørelse kan komme på tale.

Her må man anmelederne foreløbig slå koldt vand i blodet, lyder det fra Mads Pramming, da det er for tidligt for myndighederne at afgøre, om der eksempelvis er tale om varige mén som følge af smitte med covid-19.

GDPR