Første corona-arbejdsskadesager anerkendt

20190222-134940-3-1920x1280we__1_
262 af anmeldelserne om corona-arbejdsskader kommer fra medarbejdere på danske hospitaler. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
De første anmeldte arbejdsskader relateret til covid-19 er blevet afgjort, viser ny opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Opgørelsen viser, at det er nemmere at få anerkendt en sag, hvis man er blevet smittet på jobbet, end hvis man har siddet forkert på hjemmekontoret.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har modtaget i alt 565 anmeldelser om arbejdsskader, der er relateret til covid-19.

Det viser det seneste datatræk fra AES, der blev offentliggjort mandag.

AES har afgjort 18 af sagerne, hvoraf 8 er blevet afvist, mens 10 er blevet anerkendt. Det er første gang, at AES i deres datatræk nævner antallet af afgørelser, og hvordan afgørelserne er faldet ud. 

LÆS OGSÅ: Rengøringsassistent død med covid-19: Gjorde rent på coronaafsnit

Alle anerkendte sager handler om, at en person har fået konstateret covid-19 efter at være blevet smittet på jobbet.

De afviste sager handler ikke direkte om coronasygdommen, oplyser AES til A4 Arbejdsmiljø.

- Det er sager, der på anden måde er relateret til pandemien. Det kan f.eks. være sager om smerter i bevægeapparatet efter hjemmearbejde i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, fortæller Heike Duus Damkjær, afdelingschef i AES.

AES vil indtil videre ikke offentliggøre, hvilke brancher de tilskadekomne, der har fået anerkendt en sag, er fra. Det skyldes hensynet til den enkelte, der ikke må kunne identificeres, oplyser AES.

Kvinder og hospitaler topper listerne

Ligesom i de foregående opgørelser er der flest anmeldelser fra tilskadekomne, som arbejder i branchen ’Hospitaler’. Således kommer 262 af sagerne fra medarbejdere på danske hospitaler.

Derefter følger branchen ’Plejehjem’ og hovedbranchen ’Offentlig forvaltning for forsvar og socialsikring’ med hhv. 81 og 57 anmeldte sager.

Omkring 80 procent af anmeldelserne kommer fra kvinder, der primært arbejder i sundheds- og plejesektoren. 155 af sagerne, og dermed de fleste, kommer fra tilskadekomne i aldersgruppen 47-56 årige.

Artiklen fortsætter under grafikken

Opgørelsen omfatter sager om selve sygdommen. Men den omfatter også sager om eksempelvis allergi efter brug af værnemidler som eksempelvis ansigtsmasker.

56 af de registrerede sager er oprettet som ulykkessager, mens 509 af dem er erhvervssygdomsskader.

Erhvervssygdomssager kan handle om hudsygdomme, forårsaget af brug af værnemidler, eller infektionssygdomme.

GDPR