AES har tildelt godtgørelser for 25 millioner kroner i corona-arbejdsskadesager

20201023-165115-L-6000x4000ma
I de 16 sager, A4 Arbejdsmiljø har fået indsigt i, varierer godtgørelserne fra 32.883 kroner til 99.223 kroner. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
De første godtgørelser i coronarelaterede arbejdsskadesager er blevet udbetalt. Flere har fået konstateret méngrad helt op til 30 procent.

Knap 25 millioner kroner.

Så stort et beløb har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) per 10 maj 2022 udbetalt i godtgørelser for varige mén til borgere, der har været udsat for coronarelaterede arbejdsskader.

Dermed er de første afgørelser om méngrad i coronarelaterede arbejdsskadesager afgjort. Senere vil der blive truffet afgørelse om tab af erhvervsevne i sagerne.

Det viser en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået fra AES.

LÆS OGSÅ: Bivirkninger efter coronavaccination anerkendt som arbejdsskade

Helt nøjagtigt har AES udbetalt 24.861.615,36 kroner i sager, hvor borgere har været så hæmmet af blandt andet senfølger, at deres livskvalitet er blevet nedsat.

A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i en stribe af afgørelserne. Beløbene, som de skadelidte har fået tildelt, varierer alt efter, hvor stort deres varige mén vurderes til at være.

Knap 100.000 kroner til sundhedsmedarbejder

I de 16 sager, A4 Arbejdsmiljø har fået indsigt i, varierer godtgørelserne fra 32.883 kroner til 99.223 kroner.

Personen, der har fået tildelt 99.223 kroner i godtgørelse, vurderes til at have varige mén efter arbejdsskaden på 12 procent.

Personen arbejdede i sundhedsvæsenet og var 52 år, da vedkommende blev syg med coronavirus i maj 2020.

Du føler dig træt helt ind i knoglerne
Speciallægeerklæring i sag om méngrad

Der skulle en række hospitalsjournaler og speciallægeerklæringer til for at fastslå méngraden. I dokumenterne fremgår det, at den skadelidte har gener i form af øget træthed og hovedpine fire dage om ugen eller mere. Nogle dage kan hovedpinen vare i 8-10 timer.

"Du føler dig træt helt ind i knoglerne. Der er tale om en fysisk udmattelse, en følelse af søvnighed og øget søvnbehov, som ikke hjælper på trætheden. Du overkommer generelt mindre og orker kun cirka 70 procent af det, du gjorde før din covid-19 sygdom," står der i en speciallægeerklæring fra den 2. juli 2021.

Personen har efter corona-sygdommen også oplevet en ringere smags- og lugtesans, reduceret muskelkraft og dobbeltsidig tinnitus. Disse faktorer har også haft betydning for godtgørelsens størrelse.

Godtgørelse til triatlet i respirator

I en anden sag har en person fået tildelt 87.446 kroner i godtgørelse for varigt mén på 10 procent.

Personen blev alvorligt syg med corona i april 2020, og vedkommende måtte indlægges og have respiratorisk hjælp til at trække vejret.

LÆS OGSÅ: Analyse: Corona skærper kampen om fremtidens arbejdsmiljø for HR og fagbevægelse

Personen, der var 47 år på smittetidspunktet, var før sygdommen meget aktiv og dyrkede ofte triatlon. Men en række senfølger har siden sat en brat stopper for aktiviteterne. Personen lider af dyspnø (åndenød) og oplever dagligt træthed og udmattelse.

Personen oplever ifølge speciallægeerklæringer også koncentrationsbesvær, smerter i muskler og led samt hovedpine.

Den 11. april 2022 havde AES afgjort méngraden i over 2.200 coronarelaterede arbejdsskadesager. Méngraden i sagerne vurderes til at være på mellem 0 og 30 procent.

Senere vil AES træffe afgørelse om erstatning for tab af erhvervsevne i sagerne.

GDPR