Hver fjerde tilbud fra Arbejdstilsynet løber ud i sandet

Udklip
En del virksomheder, der har udfordringer med arbejdsmiljøet, rækker ikke ud efter hjælp, når Arbejdstilsynet tilbyder særlige forløb. Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
En del virksomheder, der har udfordringer med arbejdsmiljøet, rækker ikke ud efter hjælp, når Arbejdstilsynet tilbyder særlige forløb. Det viser en ny opgørelse.

Mere end hver fjerde tilbud om aftaleforløb med Arbejdstilsynet bliver ikke accepteret af virksomhederne. Enten fordi de afviser tilbuddet eller glemmer at melde tilbage, inden fristens udløb.

Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet fra den 4. januar 2021.

Her var fristen for 270 tilbudte aftaleforløb overskredet. 199 aftaler var indgået, mens 71 var afvist. Dermed har virksomhederne afvist 26 procent af tilbudte forløb efter fristens udløb.

Arbejdstilsynet havde den 4. januar tilbudt i alt 343 forløb. 73 af disse var endnu ikke indgåede eller afviste aftaler.

LÆS OGSÅ: Får hjælp til arbejdsmiljøet: Flere kommuner overvejer tilbud fra Arbejdstilsynet

Aftaleforløbene har kørt siden den 1. september 2020. Her begyndte Arbejdstilsynet at tilbyde aftaleforløb til virksomheder og arbejdspladser, der er under mistanke for at have problemer med arbejdsmiljøet.

Hvis en virksomhed accepterer tilbuddet, forpligter den sig på at løse arbejdsmiljøproblemet – også selvom det endnu ikke er afdækket, om problemet er en overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Under forløbet vejleder Arbejdstilsynet virksomheden i at arbejde med problemet. Hvis virksomheden får løst det, undgår den at få et påbud.

Hvis en virksomhed derimod ikke accepterer tilbuddet, kommer Arbejdstilsynet på tilsynskontrol igen, og så risikerer virksomheden at blive påbudt at løse arbejdsmiljøproblemet.

Arbejdstilsynets opgørelse viser også, at tilsynet i perioden 1. september til 17. december 2020 har opkrævet gebyr for skærpet tilsyn 114 gange. Gebyr for skærpet tilsyn opkræves, når en virksomhed får et forbud i forbindelse med en overtrædelse af loven.

I 2020 har tilsynet opkrævet 1,14 millioner kroner i gebyrer.

 

GDPR