Trods Københavns beslutning: Kommuner afviser at droppe Nemlig.com-selskab

BeFunky-collage__4_
Borgmestrene Steen Christiansen og Vicky Holst Rasmussen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/pressefoto/Egedal Kommune
Kommunerne i Albertslund og Egedal afviser at følge i fodsporet på Københavns Kommune og droppe indkøbssamarbejdet med Intervare. I Frederiksberg Kommune vil man til gengæld genoverveje situationen.

Albertslund Kommune vil i modsætning til København ikke droppe samarbejdet med Nemlig.coms ejer, Intervare, der bringer fødevarer ud til kommunens borgere.

Det fortæller borgmester Steen Christiansen (S) til A4 Arbejdsmiljø, efter at et flertal i Københavns Borgerrepræsentation torsdag aften endegyldigt besluttede at stoppe samarbejdet med virksomheden efter historier om kristable arbejdsforhold.

LÆS OGSÅ: Københavns Kommune trækker stikket til Nemlig-selskab

Det skyldes, at Albertslund Kommune sammen med kommunerne i Rødovre, Høje-Taastrup og Glostrup i efteråret har indskærpet over for Intervare, at arbejdsklausulen skal efterleves, fortæller Steen Christiansen. 

”I forhold til den tidligere kontrakt (med Intervare, red.) kunne forvaltningen ikke konstatere overtrædelse af vilkårene og bestemmelserne i kontrakten i modsætning til i København. Så sagen er ikke på dagsordenen på de kommende møder,” oplyser Steen Christiansen.

EL uenig i beslutning

Byrådsmedlem for Enhedslisten i Albertslund Helge Bo Jensen mener, at vestegnskommunen i kølvandet på Københavns Kommunes beslutning også skal skippe samarbejdet.

- Jeg er meget uenig i beslutningen. Det er det samme firma med de samme elendige arbejdsforhold. København har fundet grundlag for at gribe ind, og det burde vi også gøre, siger Helge Bo Jensen.  

Hvis det viser sig, at der kommer nye ting frem om forholdene i Egedal Kommune, er vi selvfølgelig klar til at tage affære
Vicky Holst Rasmussen (S), borgmester, Egedal Kommune

Han vil nu stille spørgsmål til forvaltningen om, hvor ofte man gør brug af kontrol med kommunens private leverandører. Derudover vil han tage sagen op på næste byrådsmøde.

Albertslund Kommune opfordrede sidste år kommunens forvaltninger og arbejdspladser til ikke at handle dagligvarer hos Intervares datterselskab, Nemlig.com. I modsætning til samarbejdet med Intervare har vestegnskommunen ikke en formel kontrakt med Nemlig.com.

Egedal Kommune holder øje

Også Egedal Kommune kører videre med Intervare.

Den nordsjællandske kommune har selv undersøgt forholdene for Intervares chauffører, og man har ikke fundet brud på arbejdsklausulen.

I lyset af Københavns Kommunes beslutning har jeg taget initiativ til, at vi igen drøfter sagen politisk
Michael Vinfeldt, (S), borgmester, Frederiksberg Kommune

Man holder dog fortsat øje med udviklingen i København, understreger borgmester Vicky Holst Rasmussen (S).

"Hvis det viser sig, at der kommer nye ting frem om forholdene i Egedal Kommune, er vi selvfølgelig klar til at tage affære. Arbejdsforhold, som løn og arbejdsmiljø, skal selvfølgelig være i orden. Vi skal være førende i ordentlighed", fortæller Vicky Holst Rasmussen i et skriftligt svar.

Borgmester: Vi skal drøfte sagen igen

I Frederiksberg Kommune, der grænser op til København, skal situationen drøftes igen, oplyser borgmester Michael Vindfeldt (S).

- For mig er det afgørende, at der er orden i sagerne, og at alle, der arbejder for Frederiksberg Kommune, bliver behandlet og aflønnet ordentligt. I lyset af Københavns Kommunes beslutning har jeg taget initiativ til, at vi igen drøfter sagen politisk. Der er ingen tvivl om, at vi under alle omstændigheder skal have flere kontroller og en øget opmærksomhed på området, fortæller han til A4 Arbejdsmiljø. 

Endelig er man i Roskilde Kommune netop i gang med at undersøge forholdene i Intervare. Kommunen har således bedt sit revisionsfirma, BDO, om en opfølgende kontrol af løn- og arbejdsvilkår i virksomheden. Undersøgelsen vil ligge klar i marts. 

Udmeldingen fra Københavns Kommune gør dog indtryk, understreger Gitte Kronbak, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Roskilde Kommune.

- Vi kigger naturligvis til afgørelsen i København, siger hun til Fagbladet 3F.

Flere kommuner i tænkeboks

Omkring 40 kommuner i Danmark har et samarbejde med Intervare. Den private leverandør sørger for indkøb til kommunernes syge og ældre borgere.

Mange kommuner har afventet Københavns Kommunes stillingtagen i sagen, der efter måneders tilløb kom torsdag aften.

Beslutningen skete efter afsløringer i Politiken om kritisable arbejdsforhold i Nemlig.com og moderselskabet Intervare. Efterfølgende viste en undersøgelse fra Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping, at arbejdsklausulen ikke var efterlevet.

Københavns Kommune og Intervare er uenige om, hvorvidt chaufførerne i virksomheden er at betragte som lønmodtagere eller selvstændige vognmænd. Benævnelsen har afgørende betydning for, om chaufførerne kan kræve erstatning fra Intervare, hvis de  skulle komme ud for en arbejdsskade.

Parterne er ligeledes uenige om, hvor meget chaufførerne er blevet underbetalt af Intervare. Virksomheden har accepteret at efterbetale 350.000 kroner, men ifølge kommunen er beløbet, Intervare skylder chaufførerne, langt højere. Derfor har Københavns Kommune valgt at tilbageholde betalinger til Intervare for tre millioner kroner.

Intervare vil nu have chaufførernes ansættelsesforhold og den tilbageholdte betaling afgjort i retten.

GDPR