Kulturbærer:
Alvorlig ulykke fik stor betydning: Michael kæmper for kollegers arbejdsmiljø

Udklip1.jpg
- Jeg har et tæt samarbejde med ledelsen om at sikre et godt arbejdsmiljø, siger Michael Wiborg. Foto: Privat
Selv om pædagogen Michael Wiborg er fleksjobber, har han alligevel overskud til at være arbejdsmiljørepræsentant på jobbet. Han kalder sig selv en kulturbærer, som stressede kollegaer kan komme til.

Artiklen blev bragt første gang i Avisen.dk den 8. januar 2019

En alvorlig ulykke på motorcyklen vendte for 24 år siden op og ned på Michael Wiborgs liv.

Fra at være en rask og rørig tryktekniker, der producerede brochurer og visitkort til virksomheder, var han pludselig en, der traditionelt ikke står forrest i jobkøen.

Ulykken gjorde Michael Wiborg lam i højre arm. I dag må han leve med fantomsmerter og smertestillende medicin.

Det hårde fysiske arbejde på trykkeriet måtte han opgive, og i stedet uddannede han sig til pædagog og blev ansat på fritidscentret Vesterkæret i Aalborg, hvor han har været i 24 år.

Her er han ansat som fleksjobber 25 timer om ugen. På trods af sit handicap er 48-årige Michael Wiborg en medarbejder fyldt med overskud. I december blev han tilmed kåret til Danmarks overskudskollega af Stressalliancen, fordi han kerer sig om sine kollegaers arbejdsliv og i 11 år har været arbejdsmiljørepræsentant.

Stressalliancen er en sammenslutning af organisationer og fagforbund, der har fokus på danskernes mentale sundhed på arbejdspladsen og i privatlivet.

Kulturbærer

- Det er svært at sige, hvorfor jeg blev årets overskudskollega. Men jeg har høj arbejdsmoral, og jeg møder altid ind med godt humør, der smitter af på mine kollegaer. Som arbejdsmiljørepræsentant har jeg fokus på kollegaer, der eventuelt har stress. Jeg føler selv, jeg er blevet en god menneskekender, hvis folk har brug for en snak, siger Michael Wiborg til Avisen.dk.

Tirsdag mødes 1.500 arbejdsmiljørepræsentanter på en konference i Odense, hvor startskuddet til Arbejdsmiljørepræsentantåret 2019, lyder. Gennem 2019 vil Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) diskutere forholdene for arbejdsmiljørepræsentanterne ude på arbejdspladserne.

Det kommer til at ske gennem kurser, kampagner og netværksmøder, og første arrangement er konferencen i Odense tirsdag. Michael Wiborg skal ikke selv af sted, men han synes, det er godt, der kommer fokus på området.

- Det er fantastisk med en sådan konference. Tjansen som arbejdsmiljørepræsentant er vigtig for en arbejdsplads, og eftersom jeg har været arbejdsmiljørepræsentant i en del år, føler jeg, at jeg er blevet en kulturbærer – også for de unge på jobbet, siger Michael Wiborg.

Opskriften på et godt arbejdsmiljø

På grund af handicappet er der en lang række ting, Michael Wiborg ikke kan på jobbet, men det er hans kollegaer indforstået med, fortæller han. Eksempelvis er fysiske anstrengelser som at klatre i træer med ungerne svært. I stedet har han kaster han sig over arbejdsmiljøarbejdet.

Undersøgelser fra Fagbevægelsens Hovedorganisation har vist, at en del arbejdsmiljørepræsentanter har svært ved at finde tid til hvervet, når der er travlhed med de almindelige arbejdsopgaver.

Den 48-årige pædagog oplever ikke, det er svært at finde den nødvendige tid, og han oplever stor forståelse fra ledelsens side. Michael Wiborg har dog ikke overblik over, hvor meget tid han bruger på hvervet.

- Jeg har et tæt samarbejde med ledelsen om at sikre et godt arbejdsmiljø, og ellers går jeg til en række møder, hvor vi diskuterer arbejdsmiljøsager, siger han og giver et bud på, hvad der sikrer et godt arbejdsmiljø:

- Humor og ærlighed er nok de vigtigste ingredienser.

GDPR