Idé født i AMO-samarbejde hyldes: Sydjysk firma tager livtag med tarzankulturen

Psykologisk_sikkerhed
Arbejdsmiljørepræsentant Peter Damsgaard (tv.) har grund til at smile over, at Ewii er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022. Foto: Pressefoto/Ewii
En ny strategi i Ewiis arbejdsmiljøorganisation har medført en ny tilgang til det psykiske arbejdsmiljø i installationsfirmaet. Nu kan firmaet, der har hovedsæde i Sydjylland, vinde årets arbejdsmiljøpris i kategorien psykisk arbejdsmiljø.

Psykisk sikkerhed og positiv psykologi er blevet nye nøglebegreber hos installationsfirmaet Ewii.

Firmaet, der leverer løsninger inden for el, vand, varme og fiber til borgerne i det sydjyske, har siden 2021 arbejdet intenst med at forbedre vilkårene for det psykiske arbejdsmiljø, og nu har arbejdet båret frugt.

LÆS OGSÅ: Kemp & Lauritzen er nomineret til arbejdsmiljøpris - trods en stribe lovovertrædelser

I hvert fald er Ewii netop blevet nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022 i kategorien psykisk arbejdsmiljø. Prisen uddeles hvert år af Arbejdsmiljørådet, som består af repræsentanter fra fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne.

- Vi talte med medarbejderne og fandt ud af, at det psykiske arbejdsmiljø fylder meget i hverdagen, og at mange synes, det kan være svært at tale om. Derfor valgte vi at arbejde med psykologisk sikkerhed og positiv psykologi for at flytte fokus fra problemer til udvikling båret af tillid og respekt, siger Tine Lykke Kristensen, HR-direktør i Ewii, i en pressemeddelelse. 

Opgør med tarzankulturen

Idéen til at booste det psykiske arbejdsmiljø kom fra Ewiis arbejdsmiljøorganisation (AMO). Firmaet har tidligere haft en såkaldt ”tarzankultur”, hvor det har været utrygt for medarbejderne at tale om psykiske sårbarheder på jobbet.

Det har har betydet, at det har været svært for nogle medarbejdere at italesætte problemer med arbejdspres, mobning eller andre samarbejdsudfordringer.  

Hvis vi ikke tør sige det højt, så sker der ikke noget
Peter Damsgaard, arbejdsmiljørepræsentant, Ewii

Konkret har arbejdsmiljøorganisation nu lavet nogle værktøjer, der gør det nemmere for de ansatte at tale om det, der er svært. Samtidig har medlemmerne af AMO fået ny viden om psykisk arbejdsmiljø, og det gør dem i stand til at udbedre den viden til firmaets øvrige medarbejdere.

LÆS OGSÅ: Lidl hyldes for arbejdsmiljøindsats: Ny teknologi sikrer lagermedarbejdere mod nedslidning

De nye tiltag har allerede haft stor betydning, mener Ewiis arbejdsmiljørepræsentant Peter Damsgaard.

- Vi er blevet bedre til at sige fra overfor det, der ikke er sikkert. Men også til at snakke åbent med hinanden. Vi skal jo allesammen kunne arbejde sammen. Hvis vi ikke tør sige det højt, så sker der ikke noget. Men jeg oplever, at flere kommer til mig som arbejdsmiljørepræsentant, siger han.

Roser til arbejdsmiljøorganisation

Arbejdsmiljørådets formand, Cristina Lage, er imponeret over indsatsen.

- Arbejdsmiljøorganisationen har været dybt engageret fra start, og indsatsen indeholder delkampagner, som alle er med til at give de ansatte viden og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø. At de allerede har udbredt arbejdet til flere afdelinger vidner om, at EWII ønsker en bred forankring af arbejdsmiljøindsatsen, hvilket er meget positivt, siger Cristina Lage.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2022

Ewii er en af Sydjyllands største private arbejdspladser, der tæller cirka 500 medarbejdere. Firmaet konkurrerer mod Nykøbing Falster Sygehus og økonomiforvaltningen i Københavns Kommune i kategorien psykisk arbejdsmiljø.

Vinderen af arbejdsmiljøprisen findes ved et arrangement i DGI Byen i København den 19. maj.

GDPR