Analyse: Efter strid om hjemmearbejde har fagbevægelsen brug for intern forsoningskaffe

20211030-142220-L-1920x1280we
Forbundsformand Anja C. Jensen og HK har stået stejlt i forhandlinger om nye regler for hjemmearbejde, som Folketingets partier til sidst måtte forhandle til ende. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Fagbevægelsen har behov for at få talt ud med hinanden efter forhandlinger om regler for hjemmearbejde. Regler, der i øvrigt blev klappet af efter lynforhandlinger på Peter Hummelgaards kontor.

Arbejdsgiverne har trukket det længste strå i kampen for nye og tidssvarende regler for hjemmearbejde, som regeringen og en række blå partier blev enige om mandag.

Sådan lyder den samstemmende konklusion fra flere sider. I Danmarks næststørste fagforbund HK er man decideret skuffet over Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som man ikke mener, har været stålfaste nok i forhandlingerne med arbejdsgiverne, der brød sammen kort før årsskiftet.

LÆS OGSÅ: Regler om hjemmearbejde lempes: Fagforbund er rystet

Omvendt er FH utilfreds med HK over, at de ikke sagde ja til den skitse om nye regler for skærmarbejde og hjemmearbejde, som FH faktisk var enige med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om.

Uenighederne i fagbevægelsen vender vi tilbage til senere i analysen.

Præsenteret for tre modeller

Vi starter et andet sted, nemlig på Holmens Kanal 20 i København, hvor Beskæftigelsesministeriet har adresse. Her var Folketingets partier torsdag i sidste uge indkaldt til lynforhandlinger om de nye regler.

Det stod hurtigt klart på mødet, at det var blandt oppositionspartierne og hos Radikale Venstre, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skulle hente sit flertal for de nye regler. SF og Enhedslisten var ude
Jonas Sivkær Pettersen, redaktør, A4 Arbejdsmiljø

Partierne blev præsenteret for tre modeller. Først blev arbejdsgivernes og fagbevægelsens respektive ønsker for nye arbejdsmiljøregler for hjemmekontoret fremlagt, og derefter kompromismodellen fra regeludvalget, hvor FH og DA har krydset klinger. Det er den, et flertal på Christiansborg nu er enige om.

Solnedgangsklausul

Modellen indeholder bl.a. den såkaldte todagesregel, der betyder, at arbejdsgiverne først skal stille skærm, tastatur og kontorstol til rådighed for medarbejderne, når de regelmæssigt arbejder hjemme mere end to dage om ugen. Hidtil har det kun været efter én dag.

Det stod hurtigt klart på mødet, at det var blandt oppositionspartierne og hos Radikale Venstre, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skulle hente sit flertal for de nye regler. SF og Enhedslisten var ude.

LÆS OGSÅ: Støttepartier revser aftale om hjemmearbejde: - Risiko for et skråplan

Ifølge A4 Arbejdsmiljøs oplysninger havde støttepartierne gerne set, at der var blevet indført en såkaldt solnedgangsklausul over de nye regler, der ville betyde, at de skulle genforhandles, når coronakrisen endegyldigt er slut. Partiernes pointe er, at det er for tidligt at indføre permanente regler for hjemmearbejde i en atypisk situation under corona, hvor flere end normalt vil ty til hjemmearbejde.

Peter Hummelgaard gik ikke med til solnedgangsklausulen, men ministren har sagt ja til at evaluere reglerne om et års tid.

Det ændrer imidlertid ikke på, at SF og Enhedslisten – ligesom HK – mener, at arbejdsgiverne har fået for store indrømmelser. De frygter, at visse arbejdsgivere vil udnytte situationen og lade medarbejdere arbejde hjemme to dage om ugen og ikke mere. På den måde undgår arbejdsgiverne at skulle punge ud til ergonomisk korrekt inventar til hjemmekontoret. I stedet risikerer regningen at blive sendt videre til medarbejderne, frygter de.

Kernen i konflikten

Spørgsmålet om udgifterne er netop kernen i konflikten, der har været mellem faglige organisationer i FH-familien. I HK er man ærgerlig over, at FH ikke lagde flere kræfter i kampen for at bevare de hidtidige regler.

Ingen tvivl om, at Anja C. Jensen og Mads Samsing som nyt makkerpar i Danmarks næststørste fagforbund har haft brug for at markere sig, men spørgsmålet er, om de har haft spændt buen for hårdt i forhandlingerne om hjemmearbejde
Jonas Sivkær Pettersen, redaktør, A4 Arbejdsmiljø

Omvendt mener FH, at HK skulle have kendt deres besøgelsestid og accepteret den skitse, der lå på bordet mellem parterne, og som i grove træk er den samme skitse, som et stort flertal på Christiansborg er blevet enige om.

FH mener i øvrigt, at det er en sejr for bevægelsen, at der fremover bliver større fleksibilitet for lønmodtagere med skiftende arbejdssteder.

Bue spændt for hårdt?

HK’s utilfredshed stopper dog ikke ved FH. Fagforbundet har også savnet opbakning fra Djøf og Akademikerne, der ligeledes har mange kontoransatte i deres medlemskartotek.

På Twitter har Mads Samsing, HK’s nye næstformand, været i infight med Sara Vergo fra Djøf, som er ovenud begejstret for den nye aftale om hjemmearbejde.

Her sparer Mads Samsing ikke på krudtet og skriver, at Sara Vergo & Co. har lavet et ”knæfald for de arbejdsgivere, der i månedsvis har arbejdet for at slippe for forpligtelser og udgifter”.

Artiklen fortsætter under opslaget

Ingen tvivl om, at Anja C. Jensen og Mads Samsing som nyt makkerpar i Danmarks næststørste fagforbund har haft brug for at markere sig, men spørgsmålet er, om de har haft spændt buen for hårdt i forhandlingerne om hjemmearbejde.

Mon ikke de får plusser i bogen hos topfigurerne i FH, hvis de inviterer til forsoningskaffe og får talt ud om forhandlingsforløbet.

GDPR