Nemlig-selskab kan få ny chance i kommuner: Fru Hansens tryghed kan opveje hensynet til arbejdsmiljøet

20201013-165749-A-1920x1279we
Det risikerer at skabe utryghed for ældre borgere, der modtager dagligvarer fra Intervare, hvis kommunerne bryder samarbejdet med selskabet i et valgår (genrefoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
ANALYSE: Om kort tid skal det afgøres, om kommuner, der samarbejder med Nemlig.coms moderselskab Intervare, er klar til at bryde samarbejdet. Flere forhold taler for, at nogle kommuner kan være villige til at give selskabet en chance, selv hvis kommende undersøgelse af arbejdsforhold dokumenterer brud på sociale klausuler.

Man siger, at katte har ni liv, og måske har dagligvareleverandøren Intervare A/S mere end ét.

Nemlig.coms moderselskab, der leverer dagligvarer til ældre, syge og handicappede borgere i kommunerne, er ikke nødvendigvis færdig som kommunal leverandør, hvis en kommende undersøgelse fra Københavns Kommune afslører grelle ansættelses- og arbejdsmiljøforhold for medarbejderne.

LÆS OGSÅ: Se listen: I disse kommuner er Nemlig-selskab på vippen

Intervare kan nemlig få en chance for at bevise, at de kan leve op til de sociale klausuler, de har indgået med kommunerne.

Det vurderer kilder fra en række kommuner i hovedstaden, som A4 Arbejdsmiljø har talt med.

Hvis det sker, vil det ikke være første gang i den kommunale danmarkshistorie, at kommuner rasler med sablen over for et privat firma, der varetager en udliciteringsopgave, for derefter at give firmaet en advarsel.

Rengøringsfirma fik advarsel

Eksempelvis valgte Rebild Kommune i 2019 at give det private rengøringsfirma KN Rengøring et gult kort trods massiv kritik af dårligt arbejdsmiljø for rumænske ansatte, der også oplevede at være uden løn og ansættelseskontrakter.

Skal den kommunale lavine mod Intervare sættes i gang, kræver det, at undersøgelsen fra Københavns Kommune, som andre kommuner lige nu afventer, kan dokumentere påstande om kritisable arbejdsforhold hos selskabets lagerarbejdere og chauffører
Jonas Sivkær Pettersen, redaktør, A4 Arbejdsmiljø

Den nordjyske kommune bad rengøringsfirmaet om at fremlægge dokumentation for, at forholdene var i orden. Det gjorde firmaet, og kommunen fandt ikke anledning til at bryde samarbejdet.

Skal den kommunale lavine mod Intervare sættes i gang, kræver det, at undersøgelsen fra Københavns Kommune, som andre kommuner lige nu afventer, kan dokumentere påstande om kritisable arbejdsforhold hos selskabets lagerarbejdere og chauffører.

At landets største kommune lige nu undersøger medarbejderforholdene i Intervare udspringer af den mediestorm, Nemlig.com har befundet sig i de seneste måneder.

Ifølge dagbladet Politikens afdækning af sagen har Nemlig.coms lagerarbejdere mellem 9 og 14 sekunder til at finde og pakke kundernes varer.

LÆS OGSÅ: Nemlig.com og ukrudtet i den forårsvarme have: Minister åbner for strømlining af arbejdsgiverbegreb

Deres arbejdsindsats bliver overvåget på en skærm, hvor arbejdsgiveren kan sidde og følge med i, hvordan hver enkelt præsterer. Hvis de gør det dårligt, kan det føre til en fyreseddel.

Det er også kommet frem, at Nemlig.coms chauffører risikerer at blive straffet med bøder, hvis ikke de leverer kundernes varer hurtigt nok.

Borger: Chaufføren kørte i Nemlig-bil

Intervare benytter den samme lagerhal i Brøndby og de samme lagerarbejdere som Nemlig.com. Ifølge Politiken kører nogle af Nemlig.coms chauffører også for Intervare.

Det underbygges i en tilsynsrapport over et kommunalt tilsyn med Intervare fra Frederiksberg Kommune.

I rapporten udtaler en borger, at vedkommende nogle gange får leveret dagligvarer fra chauffører, der kører i Nemlig-biler eller hvide varevogne uden Intervare-logo på.

Bordet risikerer at fange for borgmestre, der i skåltaler og verdensmåls-erklæringer hylder den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor social dumping er et uhyre, der skal bekæmpes
Jonas Sivkær Pettersen, redaktør, A4 Arbejdsmiljø

Intervare afviser dog i rapporten, at de gør brug af underleverandører, når fru Hansen på tredjesal skal have køleskabet fyldt op.

At Nemlig.com og Intervare er tæt forbundet med samme ejerkreds understreges også i Intervares årsrapport for 2020.

Her skelnes der ikke mellem datter- og moderskabet. I rapportens afsnit om ’Politik for sociale forhold og medarbejderforhold’ står der således, at ”Nemlig.com ønsker en mangfoldig arbejdsstyrke”.

Den rygende pistol

Omkring 40 af landets kommuner har et samarbejde med Intervare. De skal om ganske kort tid tage stilling til, om undersøgelsen fra Københavns Kommune indeholder den rygende pistol, der kan retfærdiggøre, at de bryder samarbejdet.

Bordet risikerer at fange for borgmestre, der i skåltaler og verdensmåls-erklæringer hylder den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor social dumping er et uhyre, der skal bekæmpes.

Spørgsmålet er dog, om de kommunale politikere tør skabe usikkerhed om fru Hansens dagligvarelevering i et valgår. For skal Intervare ud, skal en anden leverandør sandsynligvis på banen.

Så er det måske i virkeligheden mere opportunt for kommunerne at give Intervare en advarsel og håbe på, at selskabet retter ind, hvis arbejdsforholdene viser sig at være til dumpekarakter.

GDPR