Analyse: EU er på vej til at give ansatte lov til at ignorere mails og telefonopkald

20200831-102405-5-1920x1280we
Arbejdstagere i Europa skal have ret til at trække stikket og koble fuldstændig af, fremgår det af ny strategi. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
En ny EU-strategi for arbejdsmiljø er netop blevet vedtaget, og ét budskab er gået igen under debatten: Arbejdstagere i Europa skal have ret til at trække stikket og koble fuldstændig af.

Over halvdelen af tabte arbejdsdage i EU skyldes stress. 

Og halvdelen af alle arbejdstagere oplever stress på deres arbejdsplads.

Tallene stammer fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur, og de er ikke nye. Forslaget til løsningen er heller ikke ny. I mindst syv år har det været på dagsordenen både blandt arbejdstagere, livsstilscoaches og på politisk niveau. Og alligevel er det blevet ved snakken. 

LÆS OGSÅ: Analyse: Sådan vil dansk topforhandler få EU’s arbejdsmiljøpolitik ud af dødvandet

Men nu sker der noget. I den nye arbejdsmiljøstrategi, som medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) har stået i spidsen for og i sidste uge fik vedtaget, er det psykiske arbejdsmiljø nævnt hele 23 gange.

Det vækker helt sikkert glæde hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, som længe har haft et direktiv om psykisk arbejdsmiljø på sin ønskeseddel til EU. 

De seneste års pandemi har også for alvor sat det grænseløse arbejdsmarked og udbrændthed på dagsordenen. Og Job-Kommissær Nicolas Schmit lader til at have lyttet, i hvert fald forventes det, at han snart kommer med et forslag til et EU-direktiv. 

Angreb på danske model ifølge DA

I Dansk Arbejdsgiverforening er det på ingen måde godt nyt. Tværtimod er det ifølge europapolitisk chef Christiane Mißlbeck-Winberg et angreb på den danske model. Arbejdstid skal aftales af arbejdsmarkedets parter og ikke besluttes i EU, lyder argumentet. Det giver arbejdstagerne fleksibilitet og mulighed for at selv at tilrettelægge deres arbejdstid - og arbejdsgiverne mulighed for at bede om hjælp, når det spidser til, skrev hun i debatindlæg hos Altinget sidste år. 

Flere andre lande har dog allerede taget skeen i egen hånd i stedet for at vente på EU. 

I Belgien har offentligt ansatte således netop fået lov(givning) til at ignorere arbejdsmails, sms’er og telefonopkald uden for arbejdstid uden at skulle frygte for repressalier. I Portugal omfatter en lignende lov alle virksomheder med over ti ansatte, og virksomhederne vil blive pålagt bøder, hvis loven overtrædes. 

EU vil have arbejdsmarkedets parter med på lovgivning

Frankrig har haft lovgivning om forbud mod mails uden for arbejdstiden siden 2016. Italien har haft en lov om, at der skal udarbejdes aftaler på arbejdspladser om retten til at trække stikket, og i Tyskland har store virksomheder udarbejdet retningslinjer for det samme uden at være pålagt ved lov at gøre det. 

LÆS OGSÅ: Marianne Vind: Arbejdsmiljøet i EU skal forbedres!

Det kunne 49 procent af danske lønmodtagere også godt tænke sig, har en megafon-måling foretaget for TV2 og Politiken vist.

Der er meget, der tyder på, at EU giver danske lønmodtagere ret til at stemple ud efter arbejdstid. I EU har kommissær Schmit har allerede inviteret arbejdsmarkedets parter til en snak om, hvordan det bedst kan lade sig gøre.

GDPR