Ansatte i ældreplejen chikaneres seksuelt af plejehjemsbeboere

FotoBenteJ__ger--2_sosuassistent_plejehjem__6_
Næsten hver tiende sosu-assistent har været udsat for seksuel chikane inden for de seneste 12 måneder. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
4. mar. 2022 06.37
Social- og sundhedspersonale er den gruppe, der oplever mest seksuel chikane på jobbet. Særligt ældre demente mænd udsætter personalet for krænkelser.

En ny rapport fra Arbejdstilsynet viser, at personale på døgninstitutioner og i hjemmeplejen er dem, der udsættes for allermest sexchikane.

Næsten hver tiende sosu-assistent har været udsat for seksuel chikane inden for de seneste 12 måneder. Og Arbejdstilsynet oplyser, at det nærmest udelukkende er ældre borgere, der krænker personalet i ældreplejen. Det skriver Avisen Danmark.

LÆS OGSÅ: Ny rapport viser, at når krænkelser skal afdækkes, skal de rigtige spørgsmål stilles

- Det er ikke overraskende, og det er i bund og grund det tragiske. De her tal bekræfter den virkelighed, som vores medlemmer arbejder i, siger Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA.

Rapporten er den første af sin slags, men tidligere opgørelser viser, at problemet har hersket længe. FOA udgav i 2019 en lignende analyse, der viste, at særligt medlemmer i social- og sundhedssektoren har oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen. Dengang lød tallet på hele 23 procent. Her lød konklusionen også, at det oftest er borgere, der udsætter personalet for krænkelserne.

Ifølge Maria Melchiorsen tæller chikanen alt fra grove seksuelle tilnærmelser til at blive taget på numsen, låret eller på brysterne.

- Vi hører også fra vores elever, der er helt nye på arbejdsmarkedet, at de får et kulturchok, når de kommer ud og bliver udsat for det her, fortæller hun.

Kaster man et blik på tidligere undersøgelser, ser omfanget af seksuelle krænkelser i ældreplejen ud til at være faldende, selvom undersøgelserne ikke er fuldstændig sammenlignelige.

Pia Marstrand Bertelsen har i 25 år arbejdet som social- og sundhedshjælper i Odense Kommune og er tillidsrepræsentant på et plejehjem. Hun oplever også, at der er længere mellem de seksuelle krænkelser, og det skyldes ifølge hende, at man er blevet bedre til at tale om problemet på plejehjemmet. Men det er langt fra elimineret.