Undersøgelse afdækker massive krænkelser i borgmesterens forvaltning: - Jeg har aldrig hørt om noget lignende

20211103-123837-6-1920x1279we
Beskæftigelsesborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), på besøg på en byggeplads. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
14. mar. 2022 11.36
Cecilia Lonning-Skovgaard beskyldes for at presse og ydmyge embedsmænd. Det har undersøgelse set nærmere på.

En lang række ansatte føler sig krænket under beskæftigelsesborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V), som har været udsat for massiv kritik.

Det fremgår af en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i borgmesterens forvaltning, som blev sat i værk i januar og præsenteres mandag.

188 medarbejdere har deltaget i undersøgelsen. 24 har svaret ja til, at de inden for et år har været "udsat for krænkende adfærd fra enten borgmesteren eller øvrig politisk ledelse" i forvaltningen.

15 medarbejdere har svaret, at det stadig finder sted.

Sagen begyndte efter flere fyringer og fratrædelser i administrationen under Cecilia Lonning-Skovgaard. Det fik fagforeningerne Djøf og HK til i januar at skrive et åbent brev på vegne af deres 2000 medlemmer.

Flere embedsmænd har fortalt, at de følte sig presset og ydmyget af borgmesteren.

Cecilia Lonning-Skovgaard er desuden blevet kritiseret for at gå uden om sine embedsmænd og indhente ekstern juridisk bistand i spørgsmål om aktindsigter.

Borgmesteren har erkendt dele af kritikken og beklaget. Hun vil søge professionel hjælp til at styre sit temperament.

Borgmesteren har tidligere sagt, at hun er offer for et "forsøg på et karaktermord", og det fastholder hun. Men hun erkender sit ansvar.

- Det tager jeg et kæmpe ansvar for, og det har jeg også sagt til medarbejderne her til morgen og undskyldt for. Jeg er i fuld gang med at arbejde på tonen over for medarbejderne, og jeg er også stoppet med at tage direkte kontakt til medarbejderne, siger hun.

- 24 er 24 for mange, men det her er en voldsom nuancering af de historier, der har været fremme om, at hele forvaltningen skulle være præget af frygt og mistillid, og at 2000 medarbejdere skulle være bange for mig. Det er et ekstremt voldsomt billede, siger hun til Politiken.

Professor i ledelse fra Aarhus Universitet, Steen Hildebrandt, forklarer til Politiken, at omfanget af krænkelser er så voldsomt, at han "aldrig har hørt om noget lignende", og at det er udtryk for en "syg kultur i organisationen".

Det fremgår ikke af rapporten, hvad medarbejderne specifikt har været udsat for eller været vidne til.

Undersøgelsen er gennemført af Arbejdsmiljø København, der er kommunens eget arbejdsmiljøkontor. 94 procent af de ansatte har svaret.

/ritzau/