Opgør med stop and go-penge: Regeringen står klar med "historisk" sanering af Arbejdstilsynet

hummelgaardarbejdsmiljo
"I alt for mange år har Arbejdstilsynet oplevet lappeløsninger og usikre tider," lød det fra Peter Hummelgaard torsdag. Foto: Pressefoto/FH
Regeringen lægger i nyt udspil op til at give arbejdsmiljøområdet et markant løft med varige bevillinger. Beskæftigelsesministeren afviser ikke, at der kan gå valgkampstaktik i forhandlingerne, men han tror på, at der kan landes en bred arbejdsmiljøaftale inden årsskiftet.

Det skal ro omkring den danske arbejdsmiljøindsats, og derfor vil regeringen afsætte faste bevillinger til Arbejdstilsynet hvert år fra 2027. 

Det fortalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) torsdag, da han præsenterede regeringens udspil til en ny arbejdsmiljøaftale.

"I alt for mange år har Arbejdstilsynet oplevet lappeløsninger og usikre tider. Derfor foreslår vi, at der afsættes de nødvendige ressourcer, så tilsynet kan planlægge længere frem i tiden til gavn for arbejdsmiljøet," lød det fra ministeren.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her er 12 punkter i nyt arbejdsmiljøudspil fra regeringen

Konkret foreslår regeringen, at der fra 2027 og årene frem afsættes 200 millioner kroner til arbejdsmiljøområdet. Cirka 170 af dem skal gå til Arbejdstilsynet, mens omkring 32 millioner kroner afsættes til skattemyndighedernes indsats mod social dumping.

FH: "Det er historisk"

I de næste fire år – frem til slutningen af 2026 – tilfalder 1,3 milliarder kroner arbejdsmiljøområdet, fremgår det af regeringens udspil.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) skaber udspillet begejstring.

"Der lægges op til en vigtig redning af Arbejdstilsynets økonomi, som også vil være en styrkelse af tilsynet. Man lægger op til en varig bevilling, og det er nærmest historisk," siger FH-næstformand Morten Skov Christiansen.

Hvis udspillet bliver omsat til lov, vil det være et endeligt opgør med de mange 'stop and go'-bevillinger, som Arbejdstilsynet har fået i flere årtier, mener han.

Løber tør for penge fra årsskiftet

Viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Pernille Knudsen er på linje med sin kollega fra fagbevægelsen.

"Vi er ret godt tilfredse med udspillet langt hen ad vejen. Mange af initiativerne flugter med det, FH og DA spillede ud med i vores forslag til en aftale. Det ser fornuftigt ud," siger hun.

Jeg tager gerne paneldebatter med de partier, der vil slække på arbejdsmiljøindsatsen. Det vil jeg glæde mig til at stille op til
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Flere penge til Arbejdstilsynet vil da også falde på et tørt sted. Tilsynet står nemlig til at skulle nedlægge over 200 stillinger fra 1. januar 2023, hvis ikke det får tilført flere midler inden da.

Derfor vil det være helt afgørende for tilsynets fremtid, at de kommende arbejdsmiljøforhandlinger på Christiansborg ikke kuldsejler.

Håber på bred aftale

Peter Hummelgaard håber og tror på, at en bred aftale kan være på plads inden årsskiftet - også selv om der skulle blive udskrevet folketingsvalg om nogle uger.

"Det er mit indtryk, at arbejdsmiljøområdet er et område, hvor der er relativ bred opbakning til at finde fælles løsninger i Folketinget," siger Peter Hummelgaard til A4 Arbejdsmiljø under præsentationen af udspillet.

Du frygter ikke, at der kan gå valgkampstaktik i forhandlingerne, så I ikke lander en bred aftale?

"Det kan godt være, men så må vi samle trådene op på den anden side af et folketingsvalg, som ingen præcist ved, hvornår kommer. Men jeg tager gerne paneldebatter med de partier, der vil slække på arbejdsmiljøindsatsen. Det vil jeg glæde mig til at stille op til," siger han.

Peter Hummelgaard har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger 13. september.

GDPR