Forsøgte forgæves at råbe Arbejdstilsynet op: Nu står han frem med en sønderlemmende kritik

billede-jonas
Det anonyme medlem fra Dansk El-Forbund, der blev tæsket, da han ville dokumentere farlige arbejdsforhold. Foto: Privatfoto
Et medlem af Dansk El-Forbund er stærkt utilfreds med Arbejdstilsynet i forbindelse med kontrol af en omstridt byggeplads på Nørrebro i København. Forrige søndag fik han tæsk, da han ville dokumentere arbejdsforholdene. Arbejdstilsynet afviser kritikken og hæfter sig ved, at der ved to kontrolbesøg på byggepladsen ikke er blevet registreret brud på arbejdsmiljøloven.

Repræsentanter fra Dansk El-Forbund har i flere omgange forsøgt at råbe Arbejdstilsynet op om de overtrædelser af arbejdsmiljøloven, som forbundet mener, har fundet sted på en byggeplads i Tikøbgade ved Lundtoftegade på Nørrebro i København.

Forbundet har adresse lige ved siden af byggepladsen, men er ikke involveret i byggeriet. 

Både søndag den 24. november og søndag den 1. december ringede folk fra El-Forbundet til Arbejdstilsynets akuttelefon og bad tilsynet om at rykke ud til byggepladsen, hvor litauiske håndværkere fra entreprenørvirksomheden DS Byggeri var i gang med at opsætte stilladser.

LÆS OGSÅ: Stilladsformand efter vilde beskyldninger fra LA-profil: - Min søn tror jeg skal i fængsel

Begge gange afviste Arbejdstilsynet at rykke ud med det samme, og det er stærkt utilfredsstillende, lyder det fra det medlem fra Dansk El-Forbund, der kontaktede Arbejdstilsynet ved 17.30-tiden søndag den 1. december. 

Ingen tilsynsførende til rådighed

Medlemmet fra Dansk El-Forbund og en stilladsarbejder fra 3F blev samme aften overfaldet af to tæskehold, da de ville dokumentere, at litauiske stilladsarbejdere gik med pandelamper på i 6. sals højde uden faldsikringsudstyr. Medlemmet vil gerne fortælle om sine oplevelser den pågældende aften, men han ønsker at være anonym af frygt for repressalier. 

- Solen var gået ned, og der var bælgmørkt. Jeg ville have Arbejdstilsynet til at komme ud og kigge på forholdene, men det afviste Arbejdstilsynet. De forklarede, at det havde de ikke ressourcer til. Jeg spurgte så, om jeg skulle ringe, når vedkommende (en håndværker på stilladset, red.) var faldet ned og var død. Hende jeg talte med kunne godt se, at det var et problem, men hun sagde også, at der kun var én tilsynsførende til rådighed, og at vedkommende var meget langt væk, forklarer det anonyme medlem til A4 Arbejdsmiljø og fortsætter:

- Vi aftalte derfor, at de skulle komme nogle dage efter, men det skete aldrig på grund af urolighederne med de væltede stilladser. Det er ikke sikkert, at jeg var blevet slået til plukfisk, hvis de var kommet søndag aften.

Anmeldt til skattemyndigheder 

Dagen efter eskalerede situationen, da danske stilladsarbejdere væltede stilladser på byggepladsen ved Lundtoftegade. Det gjorde de i sympati med de to ofre for overfaldet søndag. Samtidig var de utilfredse med, at Arbejdstilsynet ikke var i stand til at slå ned på de ulovligheder, de mente, havde fundet sted på byggepladsen.

LÆS OGSÅ: Efter optøjer: Omstridt firma meldt til Skattestyrelsen

Den 21. november – tre dage før det første opkald til Arbejdstilsynet fra Dansk El-Forbund – var tilsynet på kontrolbesøg på byggepladsen. Her registrerede man ikke nogen overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Til gengæld havde Arbejdstilsynet en formodning om, at der var ’uordnede arbejdstagerforhold’, som der står i den indberetning, som tilsynet sendte til Skattestyrelsen, hvori de anmeldte entreprenørvirksomheden DS Byggeri.

De forklarede, at det havde de ikke ressourcer til. Jeg spurgte, om jeg skulle ringe, når vedkommende (en håndværker på stilladset, red.) var faldet ned og var død. Hende jeg talte med kunne godt se, at det var et problem, men hun sagde også, at der kun var én tilsynsførende til rådighed, og vedkommende var meget langt væk.
Anonymt medlem af Dansk El-Forbund

Skattemyndighederne skal nu undersøge, om der er foregået social dumping i virksomheden. Det viser dokumenter fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i.

Ifølge det anonyme medlem fra Dansk El-Forbund er det yderst kritisk, at Arbejdstilsynet ikke tager affære, når tilsynet modtager en henvendelse om en virksomhed, der i forvejen er ved at blive undersøgt af danske skattemyndigheder for muligt brud på løn- og arbejdsvilkår.

- Det er forstemmende. Arbejdstilsynet kan ikke løfte den opgave, som de er sat til at løfte. Det har de overhovedet ikke ressourcer til. Desværre. Jeg ringer ikke til Arbejdstilsynet en søndag aften for sjov. Jeg gør det, fordi jeg er bekymret for dem, der arbejder i 6. sals højde med pandelamper, siger han.

Tilsyn: Vi har tjekket stilladserne

Arbejdstilsynet har ingen kommentarer til kritikken fra medlemmet fra Dansk El-Forbund. Tilsynet konstaterer dog i en skriftlig udtalelse, at de under to kontrolbesøg - i maj og senest den 21. november - ikke har kunnet konstatere brud på arbejdsmiljøloven på byggepladsen.

'Arbejdstilsynet har besøgt byggepladsen på Tikøbgade to gange uden at konstatere farlige forhold eller brud på arbejdsmiljøloven, herunder er stilladset blevet tjekket. Arbejdstilsynet havde desuden planlagt besøg den 2. december, hvilket måtte aflyses pga. optøjerne', skriver tilsynet.

'Arbejdstilsynet fører tilsyn med arbejdsmiljøloven, men ikke med ansattes lønforhold eller nationalitet. Lønforhold reguleres i Danmark af arbejdsmarkedets parter gennem overenskomster', oplyser Arbejdstilsynet.

Jeg ringer ikke til Arbejdstilsynet en søndag aften for sjov. Jeg gør det, fordi jeg er bekymret for dem, der arbejder i 6. sals højde med pandelamper.
Anonymt medlem af Dansk El-Forbund

Byggefagenes Samvirke, en faglig organisation af fagforeninger i byggefagene, holdt i går et pressemøde, hvor de sammen med en ekspert i stilladsopsætning har påpeget en lang række fejl i opsætning af stilladser på byggepladsen i Tikøbgade samt andre fejl og sikkerhedsmangler.

A4 Arbejdsmiljø har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DS Byggeri. Virksomheden er blevet opsagt af totalentreprenøren Dansk Boligbyg, der har det overordnede entreprenøransvar for byggeriet.