Arbejdsulykker koster samfundet 28,4 milliarder om året

Arbejdsulykke
Arkivbillede af et brokollaps på Helsingørmotorvejen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at arbejdsulykker hvert år koster samfundet 28,4 milliarder kroner. Antallet af arbejdsulykker i Danmark er i øjeblikket rekordhøjt.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at det ikke kun er en dyr affære for den enkelte, hvis der sker en arbejdsulykke. 

De samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker i Danmark løber op i 28,4 milliarder kroner om året. Omkostninger dækker over et tab på 2,6 milliarder kroner for tilskadekomne, 14,2 milliarder kroner for arbejdsgiverne, og 11,5 milliarder kroner for det offentlige. Det svarer til et arbejdsudbud på cirka 26.000 fuldtidspersoner. 

Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) næstformand, Flemming H. Grønsund, er chokeret over tallene: 

"Det er alligevel overraskende, at det årligt koster samfundet næsten 30 milliarder kroner, og at en forbedret arbejdsmiljøindsats rummer et arbejdsudbudspotentiale på 26.000 helårspersoner. Og det er mindst lige så rystende at konstatere, at 40 procent af de ramte, der har fået anerkendt sin arbejdsulykke i AES,  året efter og fire år efter fortsat er uden for beskæftigelse," siger han i en pressemeddelelse. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen påpeger, at tallene vidner om, at der er et stort økonomisk potentiale i forhold til at styrke arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser. 

"Når personer mister tilknytningen til arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, er det et tab for både den enkelte, der ikke længere er en del af arbejdsfællesskabet, for arbejdsgiverne, der mister værdifuld arbejdskraft, og for samfundet som helhed. Jeg er glad for, at vi netop har fremsat et lovforslag om et forbedret arbejdsskadesystem, som indeholder en række initiativer, der skal understøtte at tilskadekomne fastholdes på arbejdsmarkedet. Rent økonomisk ved vi nu, at samfundet går glip af næsten 30 mia. kr. på grund af arbejdsulykker. Det er et uhyre højt tal, som vi alle har en forpligtelse til at få nedbragt," siger hun i en pressemeddelelse. 

I 2022 blev mere end 46.000 lønmodtagere udsat for en arbejdsulykke. I 2022 døde 43 personer som følge af en arbejdsulykke, og det er det højeste tal i 14 år. 

GDPR